Pozornica

Otvorena obnovljena i dograđena zgrada pozorišta u Prijedoru

Otvorena obnovljena i dograđena zgrada pozorišta u Prijedoru
Otvorena obnovljena i dograđena zgrada pozorišta u Prijedoru

PRIJEDOR - U Prijedoru je večeras svečano otvorena dograđena i obnovljena zgrada pozorišta, koja je duže od jedne decenije prokišnjavala, a za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 426.000 KM.

Direktor Pozorišta Prijedor, Zoran Baroš, zahvalio je u ime svih zaposlenih gradonačelniku, gradskoj upravi i svim odbornicma u tekućem i u prethodnim sazivima Skupštine grada na podršci u ostvarivanju sna.

"Ovo je naš san kojeg smo sanjali dugo. Naš san je bio da ovo pozorište bude savremen, moderan, izuzetno funkcionalan i prelijep gradski objekat. Ovdje naši snovi ne prestaju. Mi ćemo i dalje sanjati kroz naše predstave i nadamo se da će budućnost donijeti nove uspjehe na umjetničkom polju", rekao je Baroš na večerašnjoj svečanosti.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je u gradu mnogo toga urađeno u kulturi, i to u vrijeme velike ekonomske i finansijske krize.

"Obnovili smo pozorište, kino, ljetnu baštu, gradsku čitaonicu, kuću porodice Stojanović, galeriju i brojne domove kulture. Kažu da u krizi kultura prva strada, a mi smo pokazali da to ne mora biti tako. Mi smo ulagali jer znamo da bez kulturne osnove jednostavno nema napretka našeg grada", istakao je Pavić.

On je naglasio da je za nadogradnju i obnovu zgrade Pozorišta Prijedor u proteklih četiri-pet godina imao obećanja mnogih da će učestvovati u finansiranju toga posla, ali da je na kraju grad to uradio sam, vlastitim sredstvima, kao i sve ostale objekte kulture.

"Ponosni smo što smo u ovom teškom vremenu našim glumcima mogli darovati ovako lijep objekat. On nije uređen samo estetski i nije samo zaštićen od kiše nego smo dosta novih funkcija napravili koje ga čine objektom s visokim standardima u pozorišnoj umjetnosti", rekao je Pavić.

Uprava Pozorišta Prijedor dodijelila je zahvalnice gradu Prijedoru, gradonačelniku Marku Paviću i majstoru tona Mladenu Vlačini.

Glumačku nagradu, koju ova kuća dodjeljuje svake tri godine, dobio je glumac Dean Batoz, a plaketu "Marko Pavković" za doprinos pozorišnoj umjetnosti grada Prijedora glumac Rade Stupar.

Na svečanosti je prikazan snimak kultne predstave "Srpska drama" koju je ansambl Pozorišta Prijedor igrao 1997. godine prema tekstu Siniše Kovačevića i u režiji Darka Cvijetića.

Novo ruho zgrade Pozorišta Prijedor projektovao je Zavod za izgradnju grada Prijedor, koji je bio i nadzorni organ, a radove je izvodilo preduzeće "Tekton" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije