Pozornica

"Ožalošćenoj porodici" specijalno priznanje

"Ožalošćenoj porodici" specijalno priznanje
"Ožalošćenoj porodici" specijalno priznanje

Predstava "Ožalošćena porodica" u izvođenju Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke, za koju Nikola Pejaković potpisuje režiju, dobila je Specijalnu Sterijinu nagradu za inventivnost koncepta na "Sterijinom pozorju".

Pejaković je zahvalio i žiriju, ljudima s "Pozorja", ali i svima onima koji su učestvovali u pravljenju ove predstave.

"Vladimir Putin, predsjednik Rusije, je rekao: 'Kultura je osnovna materija od koje je napravljena nacija'. Nadam se da će ovi naši amateri naučiti nešto od gospodina Putina, inače će sjena koju oni prave podaviti nas i poplaviti nas gore od poplave", kazao je Pejaković.

Sterijinu nagradu za najbolju predstavu ove godine prema odluci žirija dobio je komad "Neoplanta" po romanu Lasla Vegela, u režiji i konceptu Andraša Urbana, a u izvođenju Novosadskog pozorišta.

Žiri 59. "Sterijinog pozorja" u sastavu Ljuboslav Majer, predsjednik, Anđelka Nikolić, Slobodan Tišma, Nebojša Dugalić i Boban Jevtić, članovi od 26. maja do 2. juna pregledali su devet predstava u selekciji "Nacionalne drame i pozorišta".

Sterijina nagradu za tekst savremene drame pripala je Biljani Srbljanović za tekst predstave "Princip (Mali mi je ovaj grob)", u režiji Mihala Zadara i u izvođenju Pozorišta "Šaušpilhaus" iz Beča, a Zadaru je pripalo i priznanje za najbolju režiju.

Nagrade za glumačka ostvarenja dijele četiri glumca

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripale su Srđanu Timarovu za ulogu u predstavi "Unosno mesto", a Igoru Đorđeviću za role u komadu "Bizarno". Po ocjeni žirija priznanje za glumačku igru zaslužila je i Emina Elor za ulogu u predstavi "Koštana" i Ivani V. Jovanović za ulogu u predstavi "Gospođa Olga".

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje ove godine pripala je Mihalu Zadaru za predstavu "Princip", dok je nagradu za najbolje kostimografsko ostvarenje dobila Lana Cvijanović za kostime u predstavama "Unosno mesto" i "Gospođa Olga".

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Ireni Popović-Dragović za muziku u predstavi "Koštana", a Marija Milenković dobitinik je Sterijine nagrade za scenski pokret za predstavu "Trpele" u režiji Bobana Skerlića, Beogradskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Jedan od najznačajnijih regionalnih pozorišnih festivala počeo je 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu minutom ćutanja za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su u proteklom periodu pogodile naš region.

Ovogodišnje "Pozorje" održano je u znaku važnih jubileja, 450 godina od rođenja Šekspira, 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića i vijeka od početka Prvog svjetskog rata.

 

9 predstava bilo u takmičarskom dijelu

8 dana trajalo "Pozorje"

4,73 ocjena publike za predstavu "Trpele"

Nagrada publike

Nagradu publike 59. "Sterijinog pozorja" za najbolju predstavu dobilo je prosječnom ocjenom 4,73 ostvarenje "Trpele" Milene Depolo i Bobana Skerlića u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstava "Trpele" nastala je na osnovu intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače. Pred publikom je samo jedan izazov - da shvati da se takve stvari ne dešavaju negdje drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije