Pozornica

Pozorišta u BiH otvorila vrata u "Evropskoj noći teatra"

Pozorišta u BiH otvorila vrata u "Evropskoj noći teatra"
Pozorišta u BiH otvorila vrata u "Evropskoj noći teatra"

Vrata pozorišnih kuća u BiH širom su bila otvorena u subotu povodom manifestacije "Evropska noć teatra", regionalnog projekta čiji je cilj približavanje teatarske umjetnosti najširoj publici - kako djeci, tako i odraslima.

Program "Noći teatra" primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih evropskih autora, višejezičnost, igraonice i radionice za djecu.

Tim povodom publika u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Konjicu, Prijedoru, Tuzli, Travniku i Zenici imala je priliku da uživa u brojnim predstavama, ali i pogleda dokumentarne i teatrološke izložbe, te prisustvuje promocijama ostalih oblika teatarskih sadržaja.

Sarajevski ratni teatar (SARTR) obilježio je ovu noć izvođenjem predstave "Vesela večer u Sarajevu".

"Osim što nam život svakodnevno potvrđuje da je jedino u teatru moguća magija, teatar nam pruža mogućnost, nama na sceni, ljudima u publici i oko nje, da naučimo slušati i vidjeti drugo i drugačije. Razumijevamo i učimo da se vežemo za ljude koji nisu kao mi. I tiču nas se", izjavila je Maja Salkić, glumica SARTR-a.

Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz mahala Sarajeva, glumci su oživjeli likove koji su junaci priča tog grada, postali su Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava vratili dio ovdašnje istorije i tradicije.

Organizator ovogodišnje "Noći teatra" u BiH petu godinu zaredom bilo je Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica, a Sandra Ikanović, koordinator državnog programa "Noći teatra", kazala je da zbog izostajanja bilo kakve podrške države broj događaja koji se organizuju ovim povodom je svake godine sve manji. Ipak, u subotnjoj noći izvedena su 22 programa od 16 teatarskih trupa u BiH.

Na pozorišnim scenama BNP Zenica izvedene su predstave "Crvenkapica na zrnu graška", u režiji Miroljuba Mijatovića, a nastupio je i Ansambl DOL s predstavom Vesne Ognjenović i Budmira Nešića "Pozdravi nekoga".

Narodno pozorište RS (NP RS) u Banjaluci na svom repertoaru imalo je dva komada - "Mrešćenje šarana" u režiji Egona Savina, dok je na sceni "Petar Kočić" izveden komad "Slučajevi" "Nevid teatra".

Tatjana Mandić, jedna od posjetiteljki NP RS, istakla je da je uživala u večeri provedenoj u ovoj pozorišnoj kući, kao i da joj je posebno bila draga mogućnost da zaviri iza scene i pogleda brojne kostime koji se tamo čuvaju.

Mališani grada na Vrbasu uživali su u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci, gdje je izvođen komad "Mala sirena" u režiji Aleksandra Pejakovića, a sala ove pozorišne kuće još jednom je u potpunosti bila ispunjena najljepšim i najiskrenijim posjetiocima.

Jedina premijera u "Noći teatra" izvedena je na sceni banjalučkog Doma omladine u produkciji Banjalučkog studentskog pozorišta, a riječ je o komadu "Babe" u režiji Igora Tešića. Tešić je ovim komadom želio prikazati autora komada Branislava Nušića iz jednog nekomičnog ugla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije