Pozornica

Predstava "Solunci govore" premijerno u Banjaluci

Predstava "Solunci govore" premijerno u Banjaluci
Predstava "Solunci govore" premijerno u Banjaluci

Premijerno izvođenje dokumentarne drame "Solunci govore", po tekstu Antonija Đurića, a u režiji Cisane Murusidze, upriličeno je u nedjelju naveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banjaluci, u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Prije predstave u Kulturnom centru Banski dvor otvorena je izložba "Milunka Savić - heroina Velikog rata", čime je zvanično počela ova značajna manifestacija.

"Solunci govore" je komad koji podsjeća na dešavanja u Prvom svjetskom ratu, a koji je takođe i dio programa obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata. Predstava je zajednički projekat Akademije umjetnosti u Banjaluci (AUBL) i Akademije umetnosti beogradskog "Alfa" univerziteta, te su uloge povjerene mladim glumcima, studentima obje institucije.

Kroz ovu predstavu spojeni su različiti generacijski senzibiliteti mladića, koji po godinama odgovaraju mladim soluncima. Tako se kroz uloge glumaca ređala široka paleta vojnika, sačinjena od srpskih seljaka i kaplara, ali i intelektualaca. Ovaj pozorišni komad pored klasične izvedbe krase i multimedijalni momenti, koji su predstavljeni kroz pažljivo uklopljene i odabrane audio, te video-segmente, kroz koje su slikom i riječju prikazana obraćanja regenta Aleksandra Prvog Karađorđevića, crnogorskog kralja Nikole Prvog, te Arčibalda Rajsa, kao i slavna zapovijest majora Dragutina Gavrilovića.

Mladi glumci Marija Đajić, Ivan Perković i Danilo Kerkez iz Banjaluke, te Saša Simonović, Stefan Kovačević, Darko Ivić i Srđa Bjelogrlić iz Beograda tumačili su likove svojih časnih predaka koji su u sudbonosnim godinama branili i odbranili srpsku otadžbinu od moćne Austrougarske.

Tokom 80 minuta, koliko "Solunci govore" traje, ova glumačka postava je podsjetila na nemile događaje stare jedan vijek, a kroz lične priče 17 likova, učesnika rata, obojene autentičnom emocijom.

Banjalučkoj premijeri predstave, koja je izvođena više od 400 puta u Narodnom pozorištu u Beogradu od 1981. do 1991. godine, prisustvovali su Milorad Dodik, predsjednik RS, i Jasmina Mitrović-Marić, lični izaslanik predsjednika Srbije, jer su predsjednici RS i Srbije pokrovitelji premijere drame.

"Zajedno sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem dogovorio sam da mi budemo zajednički pokrovitelji i da obezbijedimo da ova predstava prođe kroz škole u Srpskoj i Srbiji, i  da na najbolji mogući način onima koji budu gledali ovu predstavu pruži mnogo podataka s kojima nisu bili upoznati, a na ovaj način mogu lakše da se iskažu i upamte", istakao je Dodik.

Predstavi su prisustvovali i Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Željka Cvijanović, premijer RS, ministri u Vladi RS i Savjetu ministara BiH, te Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.

Ovom kulturnom događaju prisustvovali su i Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, Milorad Živković, direktor Istorijskog muzeja Srbije, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Izložba "Milunka Savić - heroina Velikog rata" nastala je u zajedničkom projektu Istorijskog muzeja Srbije i RTS, koji je radio dokumentarni film o ovoj junakinji, tako da su iskoristili slike i napravili izložbu putujućeg karaktera, koja je počela u novembru i rasprodata u naredna četiri mjeseca.

Luka Kecman, dekan AUBL, istakao je da je Milunka Savić žena koja je obilježila Prvi svjetski rat i koja je najodlikovanija žena u istoriji ratovanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije