Pozornica

Premijera moderne satire "Potop"

Premijera moderne satire "Potop"
Premijera moderne satire "Potop"

BANJALUKA - Gromoglasnim aplauzom u prepunoj "Podrum sceni" Banjalučkog studentskog pozorišta u Gospodskoj ulici u četvrtak naveče nagrađeno je premijerno izvođenje scensko-muzičke predstave "Potop" o poplavama na teritoriji Republike Srpske, BiH, Srbije i Hrvatske.

Ovo je autorski projekat režisera Aleksandra Pejakovića i diplomska predstava glumice Jelene Stojaković, koja u predstavi tumači lik "poplave".

S obzirom na to da u predstavi glumci "prozivaju" vladajuće političare iz regiona, Pejaković je dao pomalo ironičan komentar na sve to.

"Očekivanja su u najmanju ruku da predstava zbog naših pretjeranih hvalospjeva bude cenzurisana na teritoriji onoga što sada nazivamo region. Ako ova naša želja ne bude ispunjena, mi u Studenskom pozorištu zadovoljićemo se i time da njeno izvođenje bude zabranjeno barem na šest mjeseci u užem centru Banjaluke, uključujući i strogi centar", rekao je Pejaković.

U istom stilu punom ironije Pejaković nastavlja:

"Tolika požrtvovanost prema građanima od strane države, opština, mjesnih zajednica, civilnih zaštita, Crvenog krsta i drugih dobrih humanitaraca nije viđena još od vremena udarnika i njihovih omladinskih radnih akcija."

Glumica Jelena Stojaković istakla je kako je ovo prva predstava koju je radila na ovakav način s obzirom na to da se radi o fragmentalnoj dramaturgiji, gdje jedan glumac igra više likova.

"Mislim da je pouka predstave da je potop zapravo u ljudima i da se, kad se dese te nepogode i katastrofe, onda pokažu pravi ljudi i shvatimo da smo mi svi jedno i da ne možemo da se borimo protiv prirode", navela je Stojakovićeva i istakla da su reakcije publike bile i više nego zadovoljavajuće.

Pored nje, u predstavi glume i Anando Čenić, Aleksandar Ševo, Milana Domuzin i Natalija Ninić.

"Zadovoljan sam reakcijama publike. Imam osjećaj da smo uspjeli da izvedemo modernu satiru i, koliko sam uspio da vidim, bilo je pozitivnih reakcija na sve što smo večeras rekli na sceni", rekao je Ševo, koji je iste večeri dobio i priznanje za najboljeg glumca ovog pozorišta za proteklu godinu, a nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Bojani Tomašević.

Nakon predstave uslijedio je i govor glumca Gorana Jokića, koji je svoje prve glumačke korake napravio upravo u "Podrum sceni" prije više od 25 godina, igrajući u predstavi "Magbet". Prisutna publika je kroz smijeh podržala cijeli njihov projekat i istakla da su glumci lijepo dočarali taj period poplava u kojem je Jugoslavija ponovo oživjela, ali i taj dio da je na površinu isplivala neorganizovanost i nespremnost vlasti.

Nakon završetka predstave publika je otišla prepuna utisaka, među njima je i studentkinja Kristina Janković, koja je istakla da je cjelokupni utisak zadovoljavajući te smatra da bi i funkcioneri trebalo da je pogledaju i da daju svoje mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije