Pozornica

Priča koja vraća duh zdravog djetinjstva

Priča koja vraća duh zdravog djetinjstva
Priča koja vraća duh zdravog djetinjstva

BANJALUKA - Djelo koje na najbolji način dočarava čari i ljepotu djetinjstva, "Magareće godine" Branka Ćopića, pretočeno je u pozorišnu predstavu koja je pod istim nazivom u režiji Belinde Božičković premijerno izvedena u utorak veče na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci.

Dramatizaciju ovog komada radila je Radmila Smiljanić, a u predstavi igraju polaznici Škole glume i govora Studio "Jazavac".

I dok djed svom unuku, koji sve vrijeme provodi ispred računara igrajući igrice, priča priču o svom djetinjstvu, na sceni se istovremeno odvija radnja.

A, kako su nekada izgledale magareće godine, kako se ljubav stidljivo iskazivala, kroz pjesme u spomenarima, za koje većina današnjih osnovaca nije ni čula, kako izgleda organizovana pljačka crne knjige dječaka koji upravniku škole izdaje sve ostale u razredu, scene su koje su se pred publikom smjenjivale jedna za drugom.

Rediteljka Belinda Božičković pojasnila je da su se trudili da naprave komad tako da bude prihvatljiv i primamljiv svim generacijama.

"Bila mi je veoma značajna energija ovih mladih ljudi sa kojim sam radila i onda smo uspeli to nekako da prenesemo na scenu. Bilo je dosta prostora da povlačimo paralele, jer je vreme detinjstva naših baka i deka bilo vreme bogatog duha i vreme u kome nisu dominirale vrednosti sa zapada. To je suštinski motiv zbog kojeg treba da se vraćamo Ćopiću", istakla je ona.

Poruka da pogledamo koliko su nas moderne tehnologije otuđile jedne od drugih, a što je najvažnije koliko su otuđile djecu, smjestile ih u zatvorene prostore pored računara, umjesto da vrijeme provode na otvorenom, jasno je vidljiva kroz ovu predstavu, te su i oni najmlađi posjetioci mogli da osjete čari djetinjstva njihovih roditelja ili baka i deka.

A, polaznicima Studija "Jazavac" ovo je bila prilika da zaigraju uz profesionalne glumce Bojana Kolopića i Zlatana Vidovića.

"Ono što je bio naš najveći zadatak je da se igramo. Uz ovakav tekst svako od nas je imao priliku i dovoljno prostora da se u svom liku ostvari na svoj način", rekla je jedna od glumica Nataša Trivić.

Suštinu same predstave objasnio je i Miloš Petković, koji igra Smrdonju, negativca. On je naveo da priča pokazuje kako se zdrava djetinjstva gube u virtuelnom svijetu i video-igricama, a kako je opet dovoljna samo jedna zanimljiva priča da se digne iz prašine, vrate stare uspomene i zaigra dječja mašta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije