Pozornica

Slatko-gorki koktel ispovijesti

Slatko-gorki koktel ispovijesti
Slatko-gorki koktel ispovijesti

Pozorišni komad "Ispovijesti generacije 19xx", nakon tri mjeseca nastajanja, dočekao je i svoje premijerno izvođenje u nedjelju naveče u banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac".

Glavni protagonisti predstave su mladi glumci prve generacije Studija glume "Jazavac", koji su pred rasprodanom salom predstavili svoj neobični autorski projekat, a u režiji Vladimira Đorđevića.

Riječ je o svojevrsnom omnibusu, sačinjenom od autorskih priča glumačke ekipe, ili preciznije ispovijesti, koje se uglavnom tiču perioda tokom i nakon adolescencije. Naime, ovaj nesvakidašnji teatar nije rađen po gotovom tekstu, već je nastajao eksperimentisanjem.

Tako su neke od ispovijesti duboko lične, dok su neke izmišljene i namaštane, tako da zajedno čine slatko-gorki koktel namijenjen gledaocima, a pokrivena je većina tema koje se tiču mlađih generacija. Publici nije trebalo dugo vremena da prepozna ideju projekta, pa su mladi glumci često bili nagrađivani aplauzima, a komične situacije koje su izazivale salve smijeha izmjenjivale su se manjim ili većim intenzitetom sa neugodnim momentima.

"Surove scene rezultat su ovog bolesnog vremena, gde imamo situaciju da se na YouTubeu mogu videti snimci na kojima se dve cure tuku, dok muškarci snimaju i ne pokušavaju to da spreče. Pokušali smo da ukažemo na tu sistemsku grešku i nadam se da su svi, a posebno mlađi, shvatili poruku i izvukli neku pouku", pojasnio je Đorđević i dodao da smatra da se publika zasigurno prepoznala u nekim situacijama.

Od maltretiranja u školi i na ulici, preko (ne)uspješnog raskida mladog para, priče o neželjenoj trudnoći, pa sve do preispitivanja sopstvene seksualnosti, predstava zadire u pore modernog društva i njegovog odnosa prema zbunjenoj omladini.

Posebno je zanimljiva priča o opkladi, koja uključuje jurcanje "tamićem", kako bi vinovnici dokazali da je trošni i razdrndani kamion u stanju da postigne brzinu od "100 na sat". Mladićima će "u pomoć" priskočiti policajac sa radarom za brzinu, kod kojeg će na kraju završiti novac od opklade, kako ne bi zaradili prekršajnu prijavu.

Nikolina Topić, jedna od desetočlane ekipe glumaca, kaže da je ovoga puta akcenat bio na mračnijoj strani društva i na upozorenju vršnjacima da neke stvari ne bi trebalo da se dešavaju.

Njena koleginica Jovana Zec navodi da se predstava može povezati i sa problemima iz davnina, te ne važi samo za generacije iz hiljadu devetsto i "neke" godine.

"Iako se tiče onih koji imaju od 15 do 20 godina, svi smo imali ili ćemo imati probleme u tom periodu. Mislim da je ovo dobro upozorenje generacijama koje se kreću ka tim godinama, ali i da generacije koje su to prošle utiču na mlađe da se tako ponašaju ili ne ponašaju", zaključila je Jovana Zec.

Hip-hop kao podloga

Muziku za predstavu napravio je banjalučki hip-hop trio "Brutal Protest", koji nastavlja saradnju sa "Jazavcem".

"Govorimo o svemu onome što se dešava u društvu, a opet je vezano za predstavu. Nije nam bilo teško identifikovati se sa 'Ispovijestima', jer se dotiču stvari koje su inače vezane za našu muziku i pjesme. Inače, hip-hop se odlično uklapa u pozorište", naglasio je Željko Žilić iz ovog sastava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije