Pozornica

Teatar sjenki briljirao u Turskoj

Teatar sjenki briljirao u Turskoj
Teatar sjenki briljirao u Turskoj

BANJALUKA - Dječije pozorište RS (DP RS) iz Banjaluke s predstavom "Tužni princ" gostovalo je na 9. međunarodnim lutkarskim danima u Izmiru.

"Tužni princ" je savremeni teatar sjenki, autora Predraga Bjeloševića, rađen u režiji Biserke Kolevske.

Bjelošević, koji je i direktor DP RS, istakao je po povratku u grad na Vrbasu da je samo gostovanje u Izmiru za njih bilo i dosta naporno.

"Gotovo da nismo imali vremena za odmor. I pored toga što su organizatori učinili maksimum, kada je gostoprimstvo u pitanju, mi smo morali mnogo toga da uradimo na sceni. Tehnika DP RS, pored glumaca koji su dali svoj poseban napor, je učinila čudo da predstava izgleda baš onako kako treba", pojasnio je Bjelošević.

On je dodao da su "Tužnog princa" igrali četiri puta na četiri različita dijela grada. Pojasnio je da se uglavnom radilo o domovima kulture, koji nisu scene pozorišnog tipa, te iz tog razloga imaju određenih nedostataka.

"Međutim, kompletan ansambl je podnio izuzetan napor da se taj prostor učini dobrim i da na kraju posjetioci budu zadovoljni. Još jednom smo pokazali kako jedna predstava namijenjena i za djecu i odrasle, bez riječi, može naići na dobar prijem i u Turskoj, koja nema neku pozorišnu tradiciju", rekao je Bjelošević.

Ovo je bilo prvo gostovanje DP RS u Turskoj, gdje su na Lutkarskim danima učestvovale 42 države.

"'Tužni princ' je kultna predstava DP RS, koja je postavljena 1998. godine. To je komad koji smo izvodili u mnogim svjetskim metropolama, a sada smo i u Turskoj predstavili kulturu RS i BiH", rekao je Bjelošević.

Festival u Izmiru, koji je promotivnog karaktera, biće završen 22. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije