Pozornica

Teatar zaviruje tamo gdje je zabranjeno

Teatar zaviruje tamo gdje je zabranjeno
Teatar zaviruje tamo gdje je zabranjeno

BANJALUKA - Svjetski dan pozorišta obilježava se svakog 27. marta od 1961. godine, kada ga je ustanovio Međunarodni pozorišni institut (ITI).

Na taj dan pozorišta širom svijeta imaju obavezu da obilježe ovaj praznik svoje djelatnosti, ukazujući na važnost koju ova umjetnost ima u društvu.

"Pozorišne pregaoce najlakše pronalazimo van pozorišta. To su obično oni koji pozorište ne koriste kao mašinu za reprodukovanje klišea i konvencija. Oni pronalaze pulsirajuće izvore i žive tokove rijeka koji prividno zaobilaze pozorišne dvorane", dio je poruke Kšištofa Varlikovskog, poljskog reditelja, napisane povodom Svjetskog dana pozorišta 27. marta.

Ova poruka danas će biti čitana u svim teatrima u svijetu, a Varlikovski između ostalog u njoj navodi da više ne uspijevamo da gradimo kule, a da nas zidine, koje tvrdoglavo podižemo, ne brane ni od čega.

"A mi nemamo snage ni da pokušamo da vidimo šta je iza kapije, iza zida. I samo zbog toga treba da postoji pozorište i u tome da traži svoju moć. Da zaviruje tamo gdje je gledanje zabranjeno", navodi se u toj poruci.

Baš poput svjetskih pozorišnih kuća, i teatri u BiH obilježiće svoj praznik, mada u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, ali čitanje poruke i izvođenje pozorišnih komada koji opisuju naše društvo neće izostati.

"Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna", u režiji Sulejmana Kupusovića, komad je koji će večeras biti igran u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u Pozorištu mladih u Sarajevu biti izvedena predstava "Šta si radilo prošlog ljeta" u režiji Nila Flekmana.

Hana Karadža, asistentica produkcije u Sarajevskom ratnom teatru, istakla je da će Svjetski dan pozorišta u njihovoj kući biti obilježen predstavom "Ay, Carmela" u režiji Roberta Raponje.

"Smatram da koliko se mi kao pozorišni radnici posvetimo publici, toliko će i ona nama. Srećni smo zbog činjenice da našu publiku čini miks generacija, ali i da su sve predstave uglavnom dobro posjećene", istakla je Karadža.

U Narodnom pozorištu RS u Banjaluci večeras će biti igrana predstava "Urnebesna tragedija" u režiji Milice Kralj, a poruku povodom Svjetskog dana teatra čitaće glumica Miljka Brđanin.

"Mislim da pozorište ima svoju funkciju. Ono je odraz i kritika društva, ali ipak zaslužuje mnogo veću pažnju nego što mu sada pripada. Živimo u vremenu u kojem je kultura gurnuta u prikrajak. No, istovremeno sam srećna jer punimo sale i vidimo da ljudi imaju svijest o važnosti pozorišta i to je divno", kazala je Brđaninova.

Napomenula je da je srećna što je dio pozorišnog svijeta, ali i da je nedostatak pozorišne kritike jedan od najvećih nedostataka s kojima se domaći teatri suočavaju.

Banjaluka će Svjetski dan teatra obilježiti i u festivalskom duhu, s obzirom na to da danas počinje "Aplauz fest" u organizaciji "Dis" teatra, a tim povodom u Domu omladine prvog dana festivala će biti izvedena predstava "Šmizle - ženski bend" Gradskog kazališta iz Viteza.

"Mamma mia"

Jedna od najiščekivanijih regionalnih pozorišnih premijera ovog proljeća svakako je mjuzikl "Mamma mia", koji će večeras biti izveden u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, u znak sjećanja na Nikolu Simića.

Svjetski hit mjuzikl "Mamma mia" biće izveden premijerno u regionu u režiji Juga Radivojevića i koreografiji Mojce Horvat. Radivojević je rekao da će publika vidjeti autentičnu predstavu jer je prema ugovoru o autorskim pravima trebalo poštovati dramski i muzički materijal, ali da postoji sloboda u kreiranju scene, kostima, koreografije i glumačkog izraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije