Pozornica

Tradicija živi kroz amaterizam

Tradicija živi kroz amaterizam
Tradicija živi kroz amaterizam

BANJALUKA - Centralno kulturno-umjetničko društvo mladih (CKUDM) "Veselin Masleša" priredilo je Banjalučanima vrhunski spektakl u srijedu naveče u Sportskoj dvorani "Borik", kada su izveli "Zmijanjsko kolo", koje je na sceni odigralo 116 članova ovog društva.

Koncert pod nazivom "Zmijanjski vez kroz generacije" pratilo je oko 2.500 sugrađana, koji su uživali u 12 koreografija, a koje su izvele sve starosne grupe ovog društva, od najmlađih, takozvane školice folklore, do veterana.

Zmijanjski vez je prvo kulturno dobro našeg naroda koje je u novembru 2014. godine uvršteno na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine koju vodi UNESCO.

"Izuzetno smo zadovoljni koncertom i nadamo se da smo uspjeli poslati poruku da tradicija kroz amaterizam živi i da se u teškim vremenima može uspješno organizovati ovako veliki događaj", rekao je Goran Pupac, umjetnički direktor CKUDM "Veselin Masleša"

On ističe da su uspjeli u namjeri da dodatno promovišu zmijanjski vez, a da su koncert i predstavljanje 312 članova na sceni tekli u skladu s planom.

"Potvrda uspješnog koncerta je reakcija publike na sve što smo večeras prikazali, a posebno na 'Zmijanjsko kolo' u izvođenju 116 članova društva, te činjenica da je koncertu prisustvovalo preko 2.500 gledalaca, što je premašilo naša očekivanja", zadovoljan je Pupac.

Publika je gromoglasnim aplauzima pozdravljala svaki nastup, ali ipak najviše ovacija dobili su najmlađi članovi Društva, kao i veterani koji su izveli "Gluvo glamočko kolo".

"Prezadovoljan sam i nastupom i atmosferom u 'Boriku'. Odziv je bio izvan svih očekivanja, a sama atmosfera je bila sjajna", rekao je Nebojša Ratković, član veterana ovog društva, koji dodaje da je u ovoj grupi već osam godina i da je u srijedu naveče to bila kruna nastupa pred banjalučkom publikom.

Voditelj cjelovečernjeg programa bio je Luka Medar, sekretar Društva, koji je kroz šaljive najave zabavljao publiku.

U sklopu koncerta prikazana je i revija zmijanjskih nošnji, iz ličnog fundusa ovog društva. Tako su pojetioci mogli da vide šest različitih odjevnih kombinacija, karakterističnih za Zmijanjce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije