Pozornica

U Podrum iz podstanarstva

U Podrum iz podstanarstva
U Podrum iz podstanarstva

Nakon 38. godina podstanarstva i rada u neuslovnom podrumu u Gospodskoj ulici - u ovom prostoru Banjalučko studentsko pozorište (BSP) konačno je dobilo moderanu i uslovno opremljenu Podrum scenu, gdje će otvoriti 39. sezonu.

"Ovo je istorijski dan za Banjaluku. Imamo Narodno pozorište od 1930. i zgradu od 1933. Imamo Dječije pozorište od 1954. i ovo je tek treće pozorište namjenski napravljeno da bude pozorište. Napravljeno, projektovano, izgrađeno grubo i onda smo čekali više od tri decenije da se opremi unutrašnjost, i dočekali smo taj dan i dugo sanjani san generacija studenata, omladinaca, srednjoškolaca, osnovaca, radnika, svih onih koji su voljeli Studentsko pozorište i bili njegovi članovi", rekao je Goran Jokić, direktor Studentskog pozorišta i njegov član još od 1986. godine.

Glumica BSP-a Jelena Kecman kaže da je mnogo entuzijazma bilo potrebno za tako nešto.

"Radili smo mnogo, bukvalno smo spremali predstavu za predstavom da bismo dokazali i gradu i ljudima da možemo i da zaslužujemo ovaj prostor, napokon neko je uvidio naš trud", dodaje ona, naglašavajući da su čak i ljeti nosili džempere da se ugriju, koliko je bilo hladno u podrumu u Gospodskoj prije renoviranja.

"Bilo je izuzetno hladno ovdje i to je bio način da se upamti predstava za cijeli život. Ja se nadam da će ostale predstave imati bolje uslove za rad i da će budućim gledaocima ovdje neki drugi 'Magbet' ostati u sjećanju zbog uspjeha glumaca, kostimografije, a ne zato što je bila zima", rekao je Igor Radojičić, poslanik u Narodnoj skupštini, prisjećajući se premijere  Šekspirovog "Magbeta" kojoj je 1989. prisustvovao u BSP-u.

On je, uz mnoge druge važne zvanice, prisustvovao otvaranju renoviranog prostora u podrumu Gospodske ulice i posebne čestitke uputio Aleksandru Pejakoviću i Goranu Jokiću, koji su četiri godine "bili bitku" sa gradskim vlastima u vezi sa renoviranjem.

"Sada očekujemo puno veću posjećenost, da će više ljudi čuti za nas, jer će znati gdje se tačno nalazimo, što je do sada bio veliki problem", kazala je Ivana Ignjatić,  takođe glumica i član BSP-a.

"Sama riječ 'pozorište' sastavljena je od imenice 'pozor' i glagola 'ište' - tj. traži. Studenti glume i svi članovi BSP-a dokazali su i  pokazali da podrum u Gospodskoj sa razlogom pozor-ište", izjavio je Aleksandar Maričić, redovni posjetilac ove ustanove.

Pozorišna 39. sezona zvanično će početi premijerom predstave "Potop" 28. februara u 20.30, a biće to 81. premijera u istoriji BSP-a.

Osnivač u nevjerici

"Moj blagoslov upućujem gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću, zahvaljujući čijem angažmanu je došlo do toga da ova scena bude uređena. Ponosan sam na Banjaluku i na sve sadašnje članove BSP-a i one koji su bili", preko zvučne poruke oglasio se i opravdano odsutni Bosimir Ličanin, osnivač BSP-a iz daleke 1977. godine, priznavši da nije vjerovao da će dočekati ovaj dan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije