Pozornica

"Urnebesna tragedija" za Svjetski dan pozorišta

"Urnebesna tragedija" za Svjetski dan pozorišta
"Urnebesna tragedija" za Svjetski dan pozorišta

BANJALUKA - Povodom 27. marta - Svjetskog dana pozorišta, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvesće predstavu "Urnebesna tragedija", autora Dušana Kovačevića u režiji Milice Kralj.

Tom prilikom će glumica Narodnog pozorišta RS Miljka Brđanin pročitati ovogodišnju poruku za Svjetski dan pozorišta. 

U organizaciji banjalučkog DIS teatra danas, na Svjetski dan pozorišta, počinje Pozorišni festival "Aplauz fest", koji će trajati do 4. aprila u banjalučkom Domu omladine. 

Zanimljiv izbor predstava i ove godine obećava pravu zabavu za ljubitelje pozorišne umjetnosti. 

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uputio je povodom Svjetskog dana pozorišta čestitku glumcima Narodnog pozorišta RS, Dječijeg pozorišta RS, Gradskog pozorišta "Jazavac", studija glume "Roda", Studentskog pozorišta i DIS pozorišta mladih. 

''Zahvaljujem se svima vama, koji svojim predanim radom doprinosite afirmaciji pozorišta i kulture Banje Luke i Republike Srpske i želim još mnogo uspješnih predstava i nagrada, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. Na ovaj Dan pozdravljam i mnogobrojnu banjalučku publiku, u čiji sam nepogrešivi sud uvijek vjerovao!'', navedeno je u čestitki. 

Svjetski dan pozorišta ustanovio je, na današnji dan 1961. godine, Međunarodni pozorišni institut. 

Pozorišta širom svijeta obilježavaju praznik svoje djelatnosti, ukazujući na važnost koju ova umjetnost ima u društvu, a predviđeno je i poruke koju, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, svake godine napiše druga ugledna ličnost iz svijeta pozorišta. 

Ovogodišnju poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je jedan od najznačajnijih teatarskih stvaralaca današnjice - poljski reditelj Kšištof Varlikovski. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije