TV

"Glas Amerike" gasi servis na srpskom jeziku

"Glas Amerike" gasi servis na srpskom jeziku
"Glas Amerike" gasi servis na srpskom jeziku

VAŠINGTON - Agencija Vlade SAD koja nadgleda "Glas Amerike" objavila je detalje prijedloga budžeta za 2015. godinu, koji predviđa ukidanje balkanskih servisa, uključujući i srpski.

Predloženo je ukidanje srpskog, albanskog, bosansko-hercegovačkog i makedonskog servisa, a umjesto balkanskih servisa, novac će biti iskorišten za azijsko i afričko područje, objavljeno je na sajtu "Glasa Amerike" /VOA/.

Vršilac dužnosti predsjednika sindikata koji zastupa mnoge zaposlene u "Glasu Amerike" Dejv Alison ocijenio je da ukidanje servisa predstavlja odstupanje od istorijske misije koja je počela 1942. godine.

Odbor guvernera zatražio je od Kongresa 721 milion dolara, što je smanjenje u odnosu na budžet za tekuću fiskalnu godinu koji iznosi 731 milion, prenose beogradski mediji.

Zvaničnici agencije saopštili su da je njihov cilj da privuku novu generaciju gledalaca i slušalaca, upotrebom medija koji se sve više koriste širom svijeta.

Planirano je da se u Kini poveća upotreba društvenih medija i programa kako bi se zaobišla cenzura na internetu, a budžetom je planirano i da se otvori novi satelitiski televizijski kanal i prošire programi za učenje engleskog jezika, navodi VOA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije