TV

Ljudima dosadile mršavice, traže punašnu Diznijevu princezu

Ljudima dosadile mršavice, traže punašnu Diznijevu princezu
Ljudima dosadile mršavice, traže punašnu Diznijevu princezu

Više od 22 hiljade ljudi potpisalo je online peticiju kojom se od medijske korporacije Disney traži da napravi novi lik princeze koja bi bila punašna i imala sve divne osobine ranijih Disneyevih nezaboravnih ali mršavih animiranih ženskih likova, prenosi BBC.

Kampanju je online organizovala američka srednjoškolka Jewel Moore iz mjesta Farmvillea u Virginiji, koja je i sama punašna i vjeruje da bi pozitivan "krupniji" lik odaslao poticajnu poruku ženama diljem svijeta koje se bore s kilogramima.

"I sama sam 'krupnija', a znam još mnoge djevojke kojima je potreban jedan takav medijski lik u 'većoj veličini'", pojasnila je Moore svoju inicijativu.

"Kad bi Disney napravio glavni ženski lik u 'većoj veličini' koji bi bio jednako pametan, divan i nezaboravan kao neki drugi, to bi donijelo puno dobroga svim onim debeljucama diljem svijeta koje se neprekidno bombardira prizorima zbog kojih se osjećaju ružnima jer ne odgovaraju mršavim standardima", poručila je Moore.

Medijska franšiza Disney Princess u vlasništvu firme Walt Disney Company utemeljena je krajem 90-tih godina prošlog vijeka a obuhvaća neke od najpoznatijih Disneyevih ženskih likova poput Snjeguljice, stvorene 1937., Pepeljuge (1950.), Male sirene (1989.), Pocahontas (1995.) i drugih.

Disneyevi recentniji animirani uratci pokazuju donekle modernije razmišljanje, primjerice u "Vrlo zapetljanoj priči" (2010.) i "Snježnom kraljevstvu" (2014.) no, iako se njihove glavne junakinje čine odvažnijima i nezavisnijima, sve su mršave.
Disney na peticiju još nije odgovorio.

Kim Culmone, dopredsjednica dizajna firme Mattel, koja proizvodi Barbie lutkice često kritikovane zbog nerealnih tjelesnih proporcija, pokušala je u jednom intervjuu obraniti stav proizvođača.

"Djevojčice svijet vide potpuno drugačije nego odrasli. Ne pristupaju mu iz istoga kuta i s istom vrstom tereta kao mi", kazala je Culmone. Ustvrdila je da je ta firma zainteresovana za "razvijanje" Barbikinog tijela, ali napomenula kako moraju paziti da ona i dalje može odjenuti svu svoju odjeću.
 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije