Vizuelna umjetnost

Električar mora da vrati Pikasova djela

Električar mora da vrati Pikasova djela
Električar mora da vrati Pikasova djela

PARIZ - Bivši električar Pabla Pikasa, Pjer Le Genek (75), osuđen je danas zajedno sa svojom suprugom Danijel na dvije godine zatvora uslovno zbog utaju više od 200 radova slavnog španskog majstora koje su 40 godina držali u svojoj garaži na jugu Francuske.

Kako prenose francuski mediji, zaplijenjena umjetnička djela, među kojima su litografije, portreti, crteži i jedan akvarel, biće vraćena administratoru Pikasove zadužbine Klodu Ruiz-Pikasu, koji istupa u ime svih slikarevih nasljednika.

Vrijednost radova, nastalih u periodu između 1900. i 1932, dosad nije procijenjena, ali je, primjera radi, portret Pikasove ljubavnice Dore Mar iz 1942. prodat prošlog maja za 22,6 miliona dolara.

Sud je dvoje penzionera proglasio krivim "za utaju ukradenih dobara", ističući da su izigrali "povjerenje" i "uspomenu" na Pabla Pikasa.

Bračni par Le Genek tvrdio je da je kutiju sa 271 radom dobio 1971. ili 1972. na poklon od Žakline, posljednje Pikasove supruge, te da su je 40 godina čuvali u garaži.

Bivši električar je rekao da nije bio svjestan vrijednosti sadržaja kutije i da je pokušao da ga autentifikuje tek 2010, kada je slučaj i otkriven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije