Vizuelna umjetnost

Kist zamijenila peglom

Kist zamijenila peglom
Kist zamijenila peglom

Iako većini žena pegla nije omiljeni kućni predmet, Zeničanki Zdeni Šarić-Pisker ona je alat za kreativno izražavanje. Sve je počelo kao antistres terapija, ali je njena metoda slikanja peglom uskoro dobila primat u njenom životu, a ona je postala prepoznatljiva kao umjetnica koja koristi neobičan alat za oslikavanje.

Priču za "Nezavisne" počinje riječima da je sve krenulo potpuno spontano i slučajno, kada je iz nekih porodičnih razloga bila primorana da dosta vremena provodi u kući. A, kako je po prirodi zntiželjna i ljubopitiva morala je da nađe način da kreativno i dobro iskoristi vrijeme.

"Moja ideja je bila da nešto stvaram i proizvedem. Te svoje pokušaje sam radila direktno na tekstilu, a onda indirektno na nekim papirima", kazala je Šarić-Piskerova.

Prema njenim riječima, to je bio šlagvort koji joj je poslužio kao putokaz da se ta kombinacija pegle i voštane boje može iskoristiti i u nešto pozitivno.

"Kada sam vidjela da nije baš jednostavno raditi na običnom papiru, s kalendara koji mi je visio iznad glave otkinem list. I na tom listu kalendara, na poleđini, sam napravila sliku. Ta slika mi je već davala neke naznake da se može prepoznati voda, šuma, nebo... Pa onda uzmem vrh pegle, pa rub pegle - i tako sličica po sličica", kroz osmijeh govori ona.

"Kada je moja kćerka vidjela šta radim, ona je moje slike postavila na internet i moji radovi su vrlo brzo našli put do ljudi. Nakon nekog vremena javila mi se jedna gospođa iz Belgije s pitanjem otkud enkaustika u BiH i  ja tek tada saznajem da se tehnika kojom radim zapravo zove enkaustika", priča Šarić-Piskerova, koja uglavnom radi pejzaže i cvijeće.

Tek tada, napominje, pronalazi da je to u stvari prastara tehnika nanošenja voska na površinu zagrijanim predmetom, kao i da slike u Fajumu kod Kaira o tome svjedoče.

"Kako je pegla kao tehničko dostignuće danas dostupna, to se onda radi peglom. Peglu kao alat za slikanje počeli su upotrebljavati najprije u Holandiji i Engleskoj, ali prije svega dvadesetak godina", istakla je ona.

Dodala je da je već bila napravila nekih 200 do 300 slika prije nego što je saznala kojom se tehnikom uopšte bavi.

Svoj užitak slikanja peglom i voštanim bojama Zdena je odlučila podijeliti sa ženama putem kreativnih radionica, izložbi i javnih demonstracija slikanja.

"Tako je sve krenulo i ja sam počela s radionicama učeći znatiželjnike toj vještini. Sada sam već i kao slikar sazrela i mogu reći da sada kada sam usavršila vještinu s tim alatom, smatram da sam dosta uznapredovala i s umjetničkim dojmom koji moje slike ostavljaju", kazala je ova neobična umjetnica i dodala da se trenutno više posvetila tome da usavrši sebe kao umjetnika.

Nije trebalo mnogo vremena da za njen rad stignu izuzetno pozitivne kritike, a svoj talenat i dalje usavršava na seminarima ili kolonijama.

"Otprilike 1.500 osoba je prošlo kroz radionice za ove tri i po godine, koliko se bavim enkaustikom. Gdje god me pozivaju rado se odazovem, a samo ove godine sam bila na velikom broju susreta, od čega mi je jedna od dražih uspomena na koloniju 'Krušnica', koja je najstarija likovna kolonija u BiH", istakla je ona.

Šarić-Piskerova je nedavno izdvojena i kao jedna od autorica čiji su radovi odabrani da učestvuju na 7. bijenalu umjetnosti minijature BiH, prestižnom  umjetničkom samitu koji se već četrnaestu godinu održava u organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

"Peglu nisam napustila, ona je izuzetan alat, radim sa velikim, malim, nadograđenim, a sad već pronalazim i ljude koji mi taj moj materijal adaptiraju na neke moje pokrete. Zapravo za slikanje koristim sve alate koji se mogu zagrijati, pa i fen i roštilj platu ili lemilicu", rekla je ona.

Napomenula je da material za rad nije nimalo jednostavno nabaviti, te iz tih razloga ona sama radi boju.

"Odavno već koristim pčelinji vosak uz dodatak pigmenta. Boje je ovdje jako teško nabaviti, a dopremanje iz inostranstva je veoma skupo. Neophodno je da pegla bude zagrijana na 75 stepeni i nije preporučljivo da se koriste pegle sa rupicama jer se u njih napuni boja, te u nekim momentima može da iscuri što naravno nije poželjno", daje Šarić-Piskerova osnovne smjernice za početak rada umjetničkih djela ovom tehnikom.

Kako kaže, nada se da je ljudima dala volju i približila im ovaj način slikanja, kao i da je pokazala da ono nije samo za odabrane i da ga zapravo nije teško naučiti.

"Pitanje je samo koliko čovjek ima pozitivnog u sebi da vidi tu ljepotu i stapanje boje. A, ukoliko vidi sigurno je da neće tako lako da se odmakne od enkaustike", rekla je Šarić-Piskerova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije