Vizuelna umjetnost

Muzika i slikarstvo objedinjeni u NP RS

BANJALUKA - Izložba "Dijatonska retrospektiva" slikara Marina Milutinovića otvorena je u utorak veče u izložbenom salonu "Živorad - Žika Pećarić" Narodnog pozorišta RS (NP RS) u Banjaluci.

Otvaranje ove izuzetno bogate postavke, koja broji 107 eksponata, od čega 101 slika i šest skulptura, privuklo je mnogobrojne posjetioce koji su imali priliku da osim u umjetničkim djelima uživaju i u muzici Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka.

Milutinović je istakao da je srećan zbog dobre posjećenosti izložbe, ali i dodao da su se, iako je prostor razuđen i nije tipično galerijski, njegova djela dobro uklopila.

"Ne ulazim u neku komercijalnu priču poput pejzaža ili portreta, to radim samo ukoliko neko naruči. Više volim da istražujem neke estetske probleme i tekstura mi je vrlo bitna na slikama. Slike su veoma slojevite, imaju po tri-četiri sloja, neke i više, to je uljana tehnika i sporo se suši, pa je iz tog razloga neophodno oko mesec dana za nastajanje jedne", pojasnio je on.

Da je Milutinovićeva ljubav, pored slikarstva, i muzika vidljivo je i kroz njegova djela koja, iako apstraktna, već na prvi pogled daju obrise vezane upravo za muziku.

"Muzika i slikarstvo su povezani i mislim da su to dve umetnosti koje se nadopunjavaju i koje me inspirišu", istakao je on.

Milutinovićevu postavku u NP RS uz svečani govor otvorio je Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije