Vizuelna umjetnost

Retrospektivna izložba radova Branisava Višta

Retrospektivna izložba radova Branisava Višta
Retrospektivna izložba radova Branisava Višta

DOBOJ - U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje u četvrtak naveče otvorena je retrospektivna izložba djela dobojskog akademskog slikara Branislava - Baneta Višta, povodom obilježavanja godišnjice od njegove smrti. Iz fundusa djela ovog umjetnika izloženo je 36 djela, od kojih su neka nepoznata široj javnosti.

Višt je bio poznat po svojim djelima, ali i pojavom. Bio je boem, slikar, čovjek sa mekom dušom i srcem. Stvaralački opus umjetnika i njegovo srce stali su 3. aprila prošle godine.

Višt je rođen 1952. godine u Somboru. Djetinjstvo, sa izraženom sklonošću ka likovnoj umjetnosti, proveo je u Doboju. Nakon toga upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, koju je završio 1977. godine.

Po završetku akademije započeo je plodan stvaralački rad, a svoja djela vremenom predstavlja javnosti, između ostalog, u Doboju, Somboru, Sarajevu, Dubrovniku i Vranju, ali i u Parizu, Briselu i Dortmundu.

Bio je angažovani učesnik na studijskim putovanjima u Belgiju, Francusku, Holandiju, Italiju, Poljsku, Mađarsku i Englesku. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama i kolonijama. Pored cjeloživotnog slikarskog i dugogodišnjeg pedagoškog rada, bavio se grafikom, grafičkim dizajnom, ikonopisom, scenografijom i knjiškim ilustracijama.

Drago Handanović, akademski vajar, kome je Višt svojevremeno bio učenik, rekao je da je ovaj umjetnik najzaslužniji za razvoj slikarske umjetnosti na području dobojske regije, gdje je izlagao punih 36 godina,

"Živio je dva života, kao umjetnik i kao profesor", rekao je Handanović.

Istakao je da je Višt izgradio autentičan pravac i da se nije oslanjao na evropske pravce u slikarstvu. On je naglasio da istoričari umjetnosti određuju Višta kao hiperrealistu, koji se bavio asocijativnom apstrakcijom.

Retrospektivna izložba Vištovih likovnih djela biće izložena do 25. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije