Vizuelna umjetnost

Svijet kroz objektiv običnih ljudi

Svijet kroz objektiv običnih ljudi
Svijet kroz objektiv običnih ljudi

LONDON - Objavljeni su pobjednici "Open" i "Youth" te "Mobile Phone" nagradne kategorije najvećeg fotografskog takmičenja na svijetu.

Postignuće svakog od 14 pobjednika je nevjerovatno, ne samo u okviru takmičenja u kojem su učestvovali, već zbog same činjenice da se profesionalno ne bave fotografijom.

Fotografi, pobjednici, dolaze sa četiri različite strane svijeta i pokrivaju širok raspon tema, a odabrani su između 96.000  prijavljenih na "2015 Sony World Photography Awards".

Među pobjednicima su takmičari iz raznih zemalja svijeta, od Meksika do Malezije, te svih uzrasta, a najmlađa pobjednica Stefani Anjo iz Velike Britanije ima svega 14 godina.

Pobjednike "Open" i "Youth" kategorije pomno je odabrao stručni žiri pod vođstvom Sama Barzilaja, kreativnog direktora u "United Photo Industries".

Pobjednik i nosilac titule "Mobile Phone" za najbolju fotografiju nastalu korištenjem kamere smartfona i preostala dva finalista su Turi Kalafato iz Italije, Janoš M. Šmidt iz Mađarske i Ako Salemi iz Irana.

Prijave za učestvovanje u takmičenju bile su otvorene svega četiri nedjelje te je u tom vremenu zaprimljeno više od 10.200 prijavljenih fotografija. Uži izbor od 20 fotografija odabrao je panel stručnjaka iz fotografske industrije, a javnost je imala jednu sedmicu da putem svojih glasova odabere pobjednika, čime je ukupno prikupljeno 15.200 glasova.

"Mobile Phone" nagradna kategorija najavljena za "2015 Sony World Photography Awards" predstavlja način odavanja priznanja kvalitetu i dostupnosti tehnologije koju pružaju kamere smartfona te koje omogućuju fotografima, kako profesionalnim tako i amaterima, da pokažu novu dozu kreativnosti i slobodu izražavanja.

Pobjednici ovih kategorija osvojili su najnoviju "Sony" digitalnu fotografsku opremu i Xperia smartphone te će njihove fotografije biti izložene u "Somerset Houseu" u Londonu od 24. aprila do 10. maja kao dio "2015 Sony World Photography Awardsa".

Pobjedom su takođe obezbijedili svoje mjesto u finalnom takmičenju za "Photographer of the Year" i "Youth Photographer of the Year" uključujući svih 13 kategorija. Pobjednici finalnog takmičenja biće objavljeni na "Sony World Photography Awards" gala ceremoniji 23. aprila u Londonu. Pobjednicima "Open" i "Youth" te "Mobile Phone" kategorija biće osiguran put do Londona na ceremoniju, gdje će konačni pobjednik "Open" kategorije između ostalog primiti i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije