Zanimljivosti

Njujork tajms dao ispravku na vijest iz 1853.

Njujork tajms dao ispravku na vijest iz 1853.
Njujork tajms dao ispravku na vijest iz 1853.

NJUJORK - Njujork tajms je 1853. objavio članak o Solomonu Nortupu, crncu čija je epopeja inspirisala britanskog reditelja Stiva Mekvina da snimi "12 godina ropstva", koji je prije par dana ovjenčan Oskarom za najbolji film.

U tekstu se, međutim, potkrala greška, a renomirani list je objavio ispravku sa 161 godinom zakašnjenja.

Njujork tajms je, inače, poznat po tome što redovno donosi korekcije na članke koje objavljuje na svojim stranicama. Ovog puta je to učinio za tekst koji je napisan samo dvije godine nakon njegovog osnivanja.

U članku objavljenom 20. januara 1853. ime Solomona Nortupa, slobodnog crnca koji je nakon otmice bio primoran da 12 godina radi kao rob na plantažama pamuka u Luizijani, pogrešno je napisano prezime - "Northrop" umjesto "Northrup".

Grešku je primjetio i redakciji prijavio jedan čitalac koji je konsultovao onlajn arhive Njujork tajmsa. List je odmah reagovao i objavio ispravku pod parolom "bolje ikad nego nikad".

Mekvinov film je u nedjelju, na svečanoj dodjeli Oskara u Los Anđelesu, osvojio tri nagrade - za najbolji film, najbolju žensku epizodnu ulogu i najbolji adaptirani scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije