Film i serije

Anđelini zeleno svjetlo daju kantonalni ministri

Anđelini zeleno svjetlo daju kantonalni ministri
Anđelini zeleno svjetlo daju kantonalni ministri

Film Anđeline Džoli "Bezimena ljubavna priča", po svemu sudeći, bit će sniman na području Federacije BiH iako je Gavrilo Grahovac, federalni ministar kulture, prekjuče zabranio da ekipa filma radi u ovom dijelu BiH.

Grahovac, inače kadar Stranke za BiH, u srijedu je, iz "proceduralnih" razloga, poništio ranije izdato rješenje da Džolijeva dio filma snima na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, ali juče su reagovali resorni ministri ova dva kantona.

Ministar kulture i sporta KS Emir Hadžihafizbegović (SDA) i resorna ministrica iz ZE-DO kantona Zdenka Merdžan (SBiH) najavili su da će ekipi rediteljskog prvenca Anđeline Džoli izdati odobrenje da snimaju na njihovom teritoriju.

"Ako Grahovac ne odobri snimanje Anđelini Džoli, ja ću to učiniti na području Kantona Sarajevo, pa nek onda ministar policiju pošalje meni", kazao je Hadžihafizbegović, koji je ogorčen potezom ministra Grahovca prema Džolijevoj, koja je u svom filmu angažovala mnogo bh. glumaca i čije snimanje je počelo krajem septembra u Budimpešti, a nastavak je planiran u FBiH.

Grahovčevom potezu prethodio je protest i negodovanje Udruženja "Žene - žrtve rata" na čelu s Bakirom Hasečić, koje se usprotivilo namjeri Džolijeve da u BiH snima kadrove filma u kojem se "silovana Bošnjakinja zaljubljuje u svog silovatelja"

Zdenka Merdžan, ministrica kulture, obrazovanja i sporta ZE-DO kantona, kaže da je nakon zabrane federalnog ministra spremna na razgovore i da će učiniti sve ono što je na dobrobit građana i Bosne i Hercegovine.

Upitana da kaže da li će podržati kolegu Hadžihafizbegovića, odgovorila je da će svakako biti na njegovoj strani i da podržava njegove stvove.

Edo Šarkić, direktor Producentske kuće "Scout film" koja je zadužena za nastavak snimanja filma Anđeline u BiH, u srijedu je dostavio kompletan scenario ministru Grahovcu kako bi se uvjerio da li su utemeljene optužbe da se zaista snima priča o "žrtvi koja se zaljubljuje u svog dželata".

Adnan Džindo, šef Kabineta ministra Gavrila Grahovca, rekao nam je juče da se ministar s puta vraća danas, te da će tada odlučiti o scenariju, odnosno o odobravanju snimanja na području FBiH.

"Ministar je na putu, a scenario je na njegovom stolu. Mi kovertu nismo otvarali, jer smo zamoljeni da to ne činimo dok ministar ne dođe i mi to poštujemo", kazao je Džindo.

Džindo tvrdi da će odluka ministra Grahovca javnosti biti obznanjena najvjerovatnije danas, jer bi ministar, već u jutarnjim satima, trebalo da bude u svome kabinetu, a tamo ga čeka scenario.

Šarkić nam kaže da je u srijedu popodne dobio odobrenje od američkih producenata da resornom ministarstvu u BiH dostavi kompletan scenario, te da sad čeka njegov odgovor.

"Ovo je grozno. Ne mogu se koncentrisati ni na što. Nikad mi se ovako što nije desilo. Radim stalno sa stranim producentima kao lokal-menadžer, i uvijek je bilo dovoljno priložiti sinopsis i navesti lokacije koje želite za snimanje, što smo mi i učinili. Dozvola je bez problema izdavana", istakao je Šarkić.

Smatra da je potez ministra Grhovca kojim slavnoj holivudskoj glumici i UNHCR-ovoj ambasadorki dobre volje zabranjuje snimanje filma u BiH veoma loša reklama za našu zemlju.

"Dolazak stranih producenata u našu zemlju i odabir lokacija u BiH znači i novac koji će doći u državnu kasu. Ne mogu vjerovati da odbacujemo ono za čim naši susjedi čeznu i sve bi učinili da se to dešava na njihovom terenu", objasnio je Šarkić.

O spornoj zabrani zajednički stav nemaju u Udruženju filmskih radnika BiH.

Faruk Lončarević, predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH, tvrdi kako su podijeljeni zato što neki članovi Upravnog odbora Udruženja podržavaju ministra Grahovca i da zato nisu jedinstveni u osudi njegovog čina.

Lončarević objašnjava da strani producenti ne bi trebalo da budu obavezni dostaviti kompletan scenario Ministarstvu kulture i sporta FBiH, te da vlasti ne bi trebalo da raspravljaju šta je moralno, a šta ne u jednom umjetničkom djelu, jer su oni servis, a ne moralna policija.

"Neobično je čuti neke rečenice koje je Grahovac javno izrekao. Nisam čitao scenario Anđeline Džoli, ali s obzirom na to da veliki broj mojih kolega učestvuje u ovom filmu, pouzdano znam da je film probosanski i da nijednom scenom ne vrijeđa ničija osjećanja. Užasno je ako se u ovoj ministrovoj odluci radi o klasičnoj cenzuri, jer ona nije dozvoljena po Ustavu BiH, a ako jeste, onda hajde da otvoreno kažemo da živimo u diktatorskoj, a ne demokratski uređenoj državi", poručio je Lončarević.

Ističe kako je federalno Ministarstvo kulture i sporta u ovom slučaju ustanova koja samo formalno daje preporuku policiji na terenu, kada su u pitanju lokacije na kojima će se snimati, a ne da zabranjuje snimanje.

"Strašno je to što se dešava. Mogu se i ja ne slagati sa scenarijem, pričom, ali ko sam ja da zabranjujem slobodu izražavanja i govora, posebno kada je u pitanju umjetnički rad", dodao je Lončarević.

I on smatra da sve ovo što se dešava oko filma Anđeline Džoli govori loše o nama, o našoj državi.

"Uz dužno poštovanje ženama, žrtvama rata, ali one samo nagađaju o scenariju, nisu ga pročitale ni vidjele, a i da jesu došle u posjed scenarija, one ne znaju čitati scenario. Trebao bi im neko ko će im to rastumačiti. S druge strane, bune se protiv Anđelininog filma, a ne bune se što im silovatelji šetaju po gradovima BiH. Nije mi jasna ni izjava gospođe Bakire Hasečić koja tvrdi da se nijedna od 50.000 silovanih žena u BiH nije zaljubila u  nekog srpskog vojnika, zločinca. Otkud ona to zna? Kako može znati šta je osjećalo i šta se zbilo sa svih 50.000 žena, a mnogo je filmova bilo o tome kako se žrtva zaljubljuje u svog mučitelja", istakao je Lončarević.

Potcrtao je kako vlast nije ta koja treba imati moralna načela, to je obaveza umjetnika, a na vlasti je da provodi zakone i Ustav BiH, a po tom ustavu cenzura je zabranjena.

Saopštenjem za javnost juče je reagovala i bh. rediteljka Jasmila Žbanić. Ona ističe kako joj je žao što kompletan film Anđeline Džoli nije snimljen u BiH.

"Apsulutno vjerujem u integritet rediteljice, bh. glumaca i produkcija koje stoje iza ovog projekta. Smatram da poništavanje odobrenja za snimanje filma rediteljice Anđeline Džoli predstavlja vrhunski primitivizam i totalitarizam", ocijenila je Žbanićeva.

U saopštenju za javnost iz Producentske kuće "Deblokada" objašnjavaju da je njihova solidarnost sa ženama žrtvama rata neupitna, ali da iza ove zabrane, nažalost, ne stoje nikakvi plemeniti motivi, bol i ostali razlozi koje su naveli iz Ministarstva kulture i sporta FBiH.

"Mediji i javnost dovoljno su osviješteni da shvate prave razloge ove odluke. Zahtijevamo momentalno poništenje ove odluke i donošenje odluke koja će omogućiti sigurno, neometano i ugodno snimanje rediteljici i njenoj ekipi", stoji u saopštenju koje su zajednički potpisali rediteljka Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović.

Aida Prljača, portparol UNHCR-a u BiH, ističe da ova institucija ne može govoriti o filmu, jer o tome znaju koliko i mediji.

"Možemo govoriti jedino o njenoj prvoj posjeti, kada je obišla izbjegličke kampove u Goraždu. To je veoma značajna posjeta za Kancelariju UNHCR-a u BiH. A što se tiče filma o tome ne možemo suditi", kaže Prljača.

Upitana da kaže je li upoznata s pismom koje je Udruženje "Žene - žrtve rata" iz BiH uputilo Kancelariji UNHCR-a u Ženevi, a u kojem traži da Anđelina Džoli bude razriješena dužnosti UNHCR-ovog ambasadora dobre volje, Prljača je rekla da ih o takvom pismu niko iz Ženeve nije obavijestio.

Inače, na snimanju novog filma holivudske dive Anđeline Džoli vlada odlična atmosfera, o čemu svjedoče i fotografije iz Budimpešte.

Na jednoj od fotografija zabilježen je i srdačan zagrljaj Anđeline i sarajevskog glumca i rokera Branka Đurića Đure, obučenog u uniformu srpskog vojnika.

Đuro je navikao na druženje s velikim holivudskim zvijezdama. Bio je prisutan na dodjeli "Oscara" s filmom "Ničija zemlja", a glumio je i rame uz rame s Kolinom Farelom u filmu "Trijaža", režisera Danisa Tanovića.

Biće zanimljivo vidjeti reakciju Đurine supruge, slovenačke glumice Tanje Ribič, koja je bila "ljubomorna" na njegovo dopisivanje s Anđelinom prije početka snimanja filma.

Naime, Anđelina je Đuri slala e-mailove s potpisom "Love, Angie".

"Da mi je neko rekao kako će mi jednog dana supruga biti ljubomorna na Anđelinu Džoli, umro bih od smijeha" prokomentarisao je tada u šali Đuro.

Utjeha Tanji može biti prisustvo Anđelininog muža Breda Pita, koji je, zajedno s njihovom djecom, stigao u Budimpeštu kako bi joj pružio podršku tokom njenog dugometražnog rediteljskog prvenca.

Na fotografijama se vidi i Nikola Đuričko, mladi srbijanski glumac, u ulozi srpskog čuvara logora. Između njega i Bošnjakinje rađa se velika ljubav.

Na snimanju novog filma holivudske dive "Bezimena ljubavna priča" vlada odlična atmosfera, što potvrđuju fotografije na kojima se vide nasmijana lica režiserke, njenog muža Breda Pita, ali i glumačke ekipe.

Nedavno su objavljene fotografije i kuće koju je Džolijeva unajmila u Budimpešti, a koja ima veliki vrt s umjetnim jezerom. Svoju djecu je upisala u školu i vrtić u glavnom gradu Mađarske.

Dok snima film, Anđelina želi punu koncentraciju pa djeca ne dolaze na set, a izuzetak je napravila prije nekoliko dana, kada ju je posjetio najstariji sin Medoks.

U časopisu "In Touch Weekly" objavljena je priča neimenovane dadilje porodice Džoli-Pit, koja je otkrila neke sočne detalje iz njihove svakodnevice. Sudeći po njenoj priči, Anđelina i Bred imaju liberalne roditeljske stavove pa su navodno dozvolili Medoksu da pokuša voziti auto. Takođe, nemirni Medoks povremeno dobija i vino na degustaciju.

Dadilja objašnjava da Bredova vrijedna kolekcija umjetnina nije posebno zaštićena pa se djeca povremeno igraju s njom, dotičući skupocjene slike i kipove masnim prstićima nakon jedenja čipsa ili sladoleda.

Kada gledaju filmove koji nisu dopušteni mlađima od 18, Anđelina navodno podstiče klince da ponavljaju psovke ili sočne dijaloge, a smatra smiješnim kada Medoks psuje na francuskom.

Mađarski novinari saznali su da je glumica na snimanju vrlo smirena i da zna šta želi, a prema cijeloj ekipi odnosi se vrlo prijateljski.

Mogu to potvrditi i stanovnici Budimpešte, prema kojima je Anđelina, kad je zaustave na ulici, takođe, vrlo ljubazna.

Njoj se posebno svidio istorijski ambijent u gradu. Obožava slobodno vrijeme provesti u lokalnim kafanama, gdje su je već nekoliko puta primijetili kako sama ispija kafu.

Sinopsis

Ljubavna priča počinje 1992. godine u jednom malom gradiću u istočnom dijelu BiH. Lejla i Danijel su zaljubljeni mladi par koji početkom ratnih dejstava, silom prilika, biva razdvojen na suprotne strane. Danijelov otac je strogi visokopozicionirani oficir JNA i postavlja sina na mjesto upravnika logora. Danijelova moralna načela ne dozvoljavaju da prihvati ovu poziciju, ali, ipak, iako nerado, popušta pod očevim pritiskom.

Igrom sudbine, on se ponovo susreće s Lejlom, samo ovaj put on je komandant logora, a ona zatvorenik. Njihova veza dobiva potpuno novu dimenziju. Danijel se nalazi u nezavidnoj situaciji i pokušava da pronađe najbolje rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve. Tada se postavlja pitanje da li takvo rješenje uopšte postoji.

Počelo s "promocijom pedofilije"

Faruk Lončarević, predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH, kaže da je cenzura države nad umjetnicima počela s Fondacijom za kinematografiju FBiH. Podsjeća da je Fondacija ranije odlučila da "zbog moralnih načela" ne da novac filmskom projektu "Otok ljubavi" koji potpisuju rediteljka Jasmila Žbanić i književnik Aleksandar Hemon jer, kako je ocijenjeno, promovira pedofiliju.

"Tada se mi kao udruženje nismo mogli usaglasiti da zajedno osudimo takav postupak Fondacije, jer jedan naš kolega brani svoje interese i štiti ministra Gavrila Grahovca. To nam se sad obija o glavu. Trebalo bi da odlučimo imamo li slobodu govora ili nemamo. To vam je kao ono ili si trudan ili nisi", kaže Lončarević.

Fondacija je ljetos odbila dati novac filmskom projektu "Otok ljubavi", jer se Upravnom odboru ove fondacije nije svidio scenario, a Tihomir Zovko, član UO Fondacije, tada je rekao da oni nikada neće podržati film koji promovira pedofiliju.

Scenario

Prašina oko filma podigla se kada su se u medijima pojavili navodni detalji scenarija.

"Niko nije pročitao scenario. Priča se po medijima nešto što nije tačno", kazao je Edin Šarkić, izvršni producent filma "Bezimena ljubavna priča", a prenose sarajevski mediji.

Navode da, prema scenariju, "srpski vojnik siluje muslimanku, odsijeca joj dojku i onda se rađa ljubav između njih dvoje", Šarkić kategorično negira.

On je kazao da je holivudska glumica upoznata sa cijelom situacijom još od ranije, te ponovio da je izrazila želju da se vidi sa "Ženama - žrtvama rata". Međutim, zbog obaveza prema filmu, do susreta još nije došlo.

Cijela ova situacija, kaže Šarkić, šteti filmskoj industriji i ukupnom imidžu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije