Književnost

Putevi za sve generacije

Putevi za sve generacije
Putevi za sve generacije

Časopis za književnost, umjetnost i kulturu "Putevi" promovisan je u utorak naveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci u prisustvu brojnih građana grada na Vrbasu, a posebno interesovanje izazvala je gošća Jadranaka Stojaković, poznata bh. kantautorka.

"Putevi" iza sebe imaju tradiciju dugu više od 50 godina. Međutim, tokom tih pet decenija mijenjali su i svoj vizuelni izgled, ali i sadržaj.

"'Putevi' su kroz svoju višegodišnju prisutnost oko sebe okupljali i iznjedrili više generacija pisaca, kritičara, likovnih umjetnika i prevodilaca. Najnoviji 'Putevi' su koncepcijski bliski početnoj ideji, otvorenosti ka različitim umjetnostima i različitim umjetničkim vizijama, provjerenim vrijednostima, ali isto tako i hrabro okrenuti ka novim tendencijama i mladim autorima", kaže Tanja Stupar-Trifunović, izvršni urednik "Puteva".

Ona je dodala da novi "Putevi" imaju za cilj ukupnost svih dosadašnjih kvaliteta i istrajnosti, kojima žele pridodati i moderan dizajn, aktuelne tekstove koji se bave dešavanjima u kulturi kod nas i u svijetu.

"Putevi" su oko sebe okupljali i iznjedrili više generacija pisaca, kritičara, likovnih umjetnika i prevodilaca

"U prvom dijelu časopisa pod nazivom 'Aktuelnosti' sadržan je presjek važnijih kulturnih dešavanja u posljednjih nekoliko mjeseci jer časopis izlazi kvartalno. Intervjui su tu da dopune 'Aktuelnosti' i takođe se referišu na događaje iz kulture i ličnosti koje su ih obilježile", objasnila je Stupar-Trifunovićeva sadržaj novog broja "Puteva".

Prema riječima Ljiljane Petrović-Zečić, v.d. direktora NUB RS, odlučili su da nastave s izdavanjem "Puteva" koji će biti prihvatljivi široj javnosti.

"Cilj nam je da utičemo na podizanje svijesti, te kulturnog i umjetničkog senzibiliteta naših građana i nadam se da smo na dobrom putu", istakla je Petrović-Zečićeva.

Promociji je prisustvovala i Irena Soldat-Vujanović, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS, koja je pohvalila ekipu koja je radila na novom broju "Puteva", te im poželjela još mnogo uspješnih realizacija tog časopisa.

Na promociji je bio i veliki broj poznatih građana Banjaluke, među kojima književnik Ranko Risojević i umjetnik Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije