Pozornica

"Generacija '91 - '95" oduševila publiku

"Generacija '91 - '95" oduševila publiku
"Generacija '91 - '95" oduševila publiku

Predstava "Generacija '91 - '95", rađena po motivima romana Borisa Dežulovića "Jebo sad hiljadu dinara", a u režiji Boruta Šeparovića, izvedena je u srijedu naveče u okviru 50. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

To ostvarenje izazvalo je veliko interesovanje publike u prepunoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo, a posebno zanimljivo na sceni bilo je gledati 12 mladića rođenih u doba sukoba na području bivše Jugoslavije.

Publika je bila skoncentirana na političku pozadinu ove priče, što je, kako nam je rekao Šeparović, do sada najbolja reakcija gledalaca, jer su Sarajlije odlično shvatile bit, odnosno okosnicu priče.

Mladići su na sceni preuzeli na sebe biografije 12 Dežulovićevih fiktivnih likova i preko njih ušli u ratnu hronologiju devedesetih i vrijeme koje je prethodilo dešavanjima tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

U predstavi se sreću hrvatski i bošnjački mladići i pokušavaju da, po prvi put,  razgovaraju oči u oči, tu dolazi do nepredviđenih situacija, psovki, nasilja. U toku predstave u Sarajevu, niko od mladića ne želi da glumi Srbina i onda glumci pitaju publiku da li u sali ima Srba i da li bi neko izašao na scenu. Javljaju se general Armije RBiH Jovan Divjak i jedan mladić i jedna djevojka. Izlaze na scenu što izaziva  snažne reakcije publike i gromoglasan aplauz.

Šeparović kaže da je novinar i književnik Boris Dežulović bio otvoren za saradnju, te da mu  je rekao da uzme tekst "Jebo sad hiljadu dinara" i da radi šta hoće od njega.

"Dežulović je prisustvovao na nekoliko proba i rekao je da mu se jako sviđa to što smo napravili od teksta, jer mi nismo uzeli cijelu knjigu, samo prvi dio, ostalo je fikcija", kazao je Šeparović.

Ističe da su predstavu u matičnom teatru Zagrebačkom kazalištu mladih igrali već 40 puta, te da su do sada gostovali u Velikoj Gorici i Beču.

"Reakcije publike uvijek postoje, ali nisu ono što  nas zanima. Naime, ljudi u Zagrebu reaguju na psovke, pošalice. To razumiju i to im je smiješno, a mi bi željeli da shvate bit priče, ovu političku pozadinu. Nažalost, u Hrvatskoj na to nemamo reakciju. Niko ne želi da priča o  posljednjem ratu u Hrvatskoj, ali i u BiH, i ulozi Hrvatske u tome. U Sarajevu smo imali reakciju koju smo željeli i to nas raduje", naglasio je Šeparović.

Ivan Fedor, jedan od mladića koji igra u toj predstavi, kaže da je to za njega posebno iskustvo, te da je mnogo naučio o historiji.

"Nas u školi ne uče puno o bližoj povijesti. Bilo bi dobro kada bi Hrvati u Hrvatskoj učili o koncentracionom logoru 'Lora' u Splitu, kada bi Bošnjaci u BiH učili o logorima u Bugojnu i kada bi Srbi u RS učili o Srebrenici. Nažalost, tih lekcija u našim knjigama nema, ili su na zadnjoj stranici", rekao je Fedor.

Predstava "Generacija '91 - '95" trebalo bi uskoro da bude izvedena u  Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Mali plamen

Gradsko pozorište lutaka iz Splita u srijedu se sarajevskoj publici predstavilo komadom "Mali plamen" u režiji Roberta Valtija.

Predstava je izvedena na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u okviru 50. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Rađena po istoimenom tekstu Dubravke Ugrešić, jedna je od stilski najsavršenijih pripovijetki hrvatske književnosti za djecu.

Priča počinje izlaskom malog plamena iz kutije za šibice. Taj plamen ne želi završiti kao potpaljivač cigarete. Plamen je, kako reditelj kaže, čistoća, prosvjetljenje i ljubav.

Belmondo Miliša, glumac u toj predstavi, ističe da je presretan reakcijom sarajevske publike, te da je divno igrati  predstave za djecu jer, kako je istaknuo,  od mališana dobijate iskrenu emociju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije