Hrana i piće

10 namirnica koje vam pomažu da usporite starenje

10 namirnica koje vam pomažu da usporite starenje
10 namirnica koje vam pomažu da usporite starenje

Starenje je prirodan proces i ne možemo ništa da učinimo kako bi ga zaustavili. Ali, postoje namirnice koje vam pomažu da se osjećate i izgledate bolje.

Pravilna prehrana neće samo učiniti čuda za vaš struk nego može da poboljša vaš imunitet. Ovo je 10 namirnica koje trebate konzumirati kako bi se osjećali mladoliko, iznutra i izvana.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ovo ulje je jedno od najzdravijih masnoća. Naučnici se slažu kako njegova redovna upotreba može da spriječi određene bolesti povezane sa starenjem.

Djevičansko maslinovo ulje snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanih bolesti i može biti djelotvorno u borbi s rakom. Takođe je pozitivno da utiče na kožu.

Maslinovo ulje ima i jaka protivupalna svojstva koja čuvaju elastičnost kože i smanjuju rizik od opekotina od sunca.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je prepun antioksidansa koji vam mogu pomoći u borbi s dijabetesom i srčanim bolestima. Takođe, može da smanji tragove starenja na koži.

Plava riba

Ribe poput lososa, tune i sardina pune su omega-3 masnih kiselina i ključne su u borbi protiv srčanih bolesti. Studije pokazuju i da štite od upala kao i štetnog djelovanja Sunca.

Losos ima i dodatnu vrijednost zbog koje vaša koža djeluje mlađe. Sadrži dodatni hranjivi nutrient astaksantin koji je moćan antioksidans.

Tamna čokolada/kakao

Stručnjaci kažu kako tamna čokolada snižava pritisak, poboljšava arterijsku funkciju i elastičnost. Ako je redovno konzumirate, poboljšaćete hidratizaciju kože te je zagladiti.

Povrće

Povrće je bogato nutrijentima, a u isto vrijeme je niskokalorično. Sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Takođe, povrće je bogato vitaminom C, koji je važan za stvaranje kolagena.

Sjemenke lana

Sjemenke lana imaju gotovo magično djelovanje na organizam. Snižavaju holesterol, šećer u krvi te snižavaju rizik od raka dojke i prostate.

Istraživanje je pokazalo da se žene koje su konzumirale sjemenke lana 12 nedjelja imale bolje hidriranu i zaglađeniju kožu.

Nar

Bogat je fosforom, kalijumom, kalcijumom i željezom, a sadrži i vitamin B3 (niacin), te vitamine B1, B2, B6 i B5.

Mnoge studije su potvrdile da se radi o jednom od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem. Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i razine holesterola. Naučnici smatraju da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 odsto.

Avokado

Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E. Vrlo vrijedan proizvod koji se dobija iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože. Takođe, mnogi kuvari ga koriste umjesto maslinovog ulja u pripremi jela.

Paradajz

Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od paradajza snižava krvni pritisak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.

Začini

Začini osim u kulinarstvu, imaju mnogostruku korist, pa se koriste i u medicinske svrhe, u smislu mogućnosti sprečavanja mnogih bolesti današnjice, kao što visoki krvni pritisak, prehlade, snižavanje šećera, snižavanje masnoća, poboljšanja probave, čišćenje organizma, umirujuće djelovanje, te ostalih zdravstvenih problema današnjeg vremena i načina života.

Određeni začini potiču proizvodnju kolagena i štite od sunčevog zračenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije