Hrana i piće

4 vrste namirnica koje nikako ne smijete zamrzavati

4 vrste namirnica koje nikako ne smijete zamrzavati
4 vrste namirnica koje nikako ne smijete zamrzavati

Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrijednosti. No, postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smjele naći u vašem zamrzivaču što zbog promijene okusa i strukture, a što zbog vaše sigurnosti. Doznajte koje vrste namirnica nikako ne bi trebali zamrzavati

1. Hrana koja sadrži velike količine tekućine

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, naranče nikako ne bi smjeli zamrzavati. Ove su namirnice prepune tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa zelena salata će pak uvenuti i postati smeđa.

2. Mliječni proizvodi

Iako zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih nakon odleđivanja te će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i niti približno ukusni kao kada su svježi.

3. Svježa i kuhana jaja

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ju je koristiti svježu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja će postati gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.

4. Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krumpirića, pohanog mesa ili povrća te pečenja nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije