Hrana i piće

7 savjeta za zdrav život by Jamie Oliver

7 savjeta za zdrav život by Jamie Oliver
7 savjeta za zdrav život by Jamie Oliver

Ravnoteža je ključ svega, pa tako i same ishrane. Tu i tamo je OK "skrenuti" i pojesti dosta slatkiša ili nešto od popularnog "junk fooda", ali je jednako važno prepoznati kada u tome preterujemo i stati.

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver naveo je 10 savjeta za zdrav život kojih bi se svi trebalo pridržavati, a evo i koji su:

1. Kuvati od nule

Ovo je jedna od najvažnijih životnih vještina koje svako od nas može i treba da nauči jer nam omogućava da imamo kompletnu kontrolu nad namirnicama i svojim obrocima.

2. Balansirana ishrana

Cilj je hraniti se tako da svakodnevna ishrana sadrži namirnice iz svake grupe hrane u ravnomjernim i tačnim proporcijama: voće, povrće, proizvodi od žita, mliječni proizvodi i meso.

3. Raznovrsna ishrana

Popularni izraz "eat the rainbow" označava da treba jesti raznovrsnu hranu, odnosno svakodnevno unositi dovoljnu količinu raznovrsnog voća i povrća, kako bi unijeli neophodne vitamine i minerale.

4. Razumijevanje onoga što jedemo

Svako od nas treba da uči o hrani koju jede kako bismo razumjeli odakle sve te namirnice dolaze i kako utiču na naš organizam.

5. Unositi hranljive kalorije

Postarati se da većina energije koju unosimo kroz hranu dolazi od hranljivih kalorija koje tijelu obezbjeđuju dovoljnu količinu vitamina, minerala, proteina, vlakana i dobrih masti, a što manje praznih kalorija.

6. Ne preskakati doručak

Doručak nije uzalud najvažniji obrok dana jer podstiče metabolizam i pomaže nam da ostanemo budni i na oprezu tokom čitavog dana. Zato je važno imati hranljiv i zdrav doručak kako bi tijelu dao što više snage i energije za dan pred nama.

7. Čitati mala slova na pakovanjima

Veoma je važno čitati sav sadržaj na pakovanjima namirnica i razumjeti šta svi ti navedeni sastojci znače i na šta se tačno odnose. Na primjer, nisu svi emulgatori loši, ali previše njih na jednom mjestu najčešće je loš znak. Obratite pažnju na odnos porcija i šećera, detaljno provjerite uputstvo, kao i izgled namirnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije