Hrana i piće

Bijeli hljeb boje kafom

Bijeli hljeb boje kafom
Bijeli hljeb boje kafom

Jedan od prvih savjeta koji dobijemo kad odlučimo da se pravilno hranimo jeste da smanjimo unos bijelog hljeba i da pređemo na crni ili ražani.

Međutim, nije svaki hljeb koji se zove ražani 100 odsto ražani jer hljeb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna spada u tu kategoriju, piše Press.rs.

Pored toga, takvo pecivo može da bude puno aditiva i emulgatora.

Ima onih koji se odlučuju za takozvani beskvasni hljeb, ali stručnjaci navode da se korisnost beskvasnog hljeba gubi ako se u njemu nalazi mnogo sode bikarbone, a upravo je tako u većini slučajeva.

Iako nam, kad pomislimo na nezdrav hljeb, prva asocijacija bude upravo bijeli, trebalo bi istaći da nije ni svaki hljeb koji nije bijele boje obavezno i zdrav.

Pojedine pekare prave crni hljeb koji zapravo to nije.

"On ima tamnu boju, dobijenu upotrebom supstanci koje ne bi smjele da postoje u hljebu, ražani malt, kafa, kakao, pekarske prirodne i vještačke boje, crveno vino", kaže jedan od pekara odlično upoznat s metodom bojenja hljeba.

Ono što je problem s kojim se sreću potrošači jeste to što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hljeb.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije