Hrana i piće

Gastro trendovi za 2015.

Gastro trendovi za 2015.
Gastro trendovi za 2015.

Vjerovali ili ne, i svijet hrane posjeduje svoja pravila i zakone kada je popularnost namirnica i obroka u pitanju.

Ako se može vjerovati onim iskusnijima iz gastronomskog svijeta, 2015. godina će proći u znaku ovih trendova...

Mast nije neprijatelj

Godina pred nama trebalo bi da bude veoma važna u razbijanju predrasuda o mastima, koje su posljednjih godina neosnovano proglašene jednim od najvećih krivaca za povećan broj gojaznih osoba.

Na cijeni je domaće meso

Za ovo postoji gotovo jednoglasna podrška. Porast domaće proizvodnje mesnih proizvoda, kao i sve veći broj manjih privrednika koji nude svoje proizvode, nastaviće da raste i u 2015.

Odlično je, od insekata je

Iako je u 2014. u medijima bilo znatno više priča o obrocima koji u svojoj osnovi imaju insekte, takva jela još se u Evropi i Americi posmatraju kao egzibicija. Primjera radi, skakavac ima isti proteinski sadržaj kao pileće grudi.

Nagradu za sos godine dobija...

Ove godine pažnju našeg istančanog čula ukusa mogao bi da zaokupi sos harisa (harissa), namaz od sušenih ljutih papričica, bijelog luka, paradajza, paprika, korijandera, maslinovog ulja, kumina i soli. Ovaj začinski zavežljaj dolazi iz Tunisa, gdje je neizostavan dio domaće kuhinje, a može se jesti i širom sjeverne Afrike.

Vrijeme je za proso

Riječ je o žitarici sitnog okruglog zrna, koja se već hiljadama godina koristi širom Azije. Bogat je proteinima i vlaknima, ne sadrži gluten i važi za supernamirnicu.

Grašak, nova zvijezda kuhinje

Iako je godinama u sjenci soje, upravo bi grašak mogao da bude "namirnica godine". Osim proteina, kojima je bogat, grašak ima i bogat ukus, a i važi za praktično povrće koje je veoma lako kombinovati sa drugim namirnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije