Hrana i piće

Jaku hranu razblažite renom

Jaku hranu razblažite renom
Foto: N.N. | Jaku hranu razblažite renom

Ren nije bez razloga jedan od omiljenih dodataka kaloričnoj zimskoj ishrani. Ovaj aromatični korijen obiluje vitaminom C i uspešno rastvara masnoće u organizmu, a istovremeno jača pluća i na taj način sprečava respiratorne infekcije.

Ren se preporučuje i za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lijek protiv reume, gihta, kijavice...

S obzirom na to da ubrzava razmjenu materija u tijelu, ren je dragocjen i kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlijezda, kao i žuči i pankreasa.

Protiv upale sinusa

Na zagrijanu ringlu stavite šerpu sa narendanim renom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, nagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje.

Za srce i krvne sudove

Drvenom kašikom izmešajte pet supenih kašika narendanog rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimati po kašičicu tri puta dnevno, sat prije jela, tokom dva mjeseca. Mješavinu čuvati poklopljenu na hladnom mjestu.

Pročistite bronhije

Deset grama narendanog rena prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procijedite i pijete mlako. Dnevna doza je od dve do tri manje šolje.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije