Hrana i piće

Jesu li sjemenke jabuke otrovne?

Jesu li sjemenke jabuke otrovne?
Jesu li sjemenke jabuke otrovne?

Često jedemo jabuke, ali pitanje je koliko često pojedemo i njihove košpice. Postoje oni koji ih smatraju otrovnima, dok drugi drže da su zdrava grickalica.

Košpice jabuka sadrže biljni spoj zvan amigdalin. Osim jabuka, sadrže ga bademi, košpice breskve, trešnje i marelice. Spoj služi u hemijskoj odbrani sjemenke, a netaknut je bezopasan.

Ako je sjemenka zdrobljena, oštećena, prožvakana ili u probavnom traktu, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid. Ovaj je spoj otrovan, pa čak i smrtonosan u većim dozama.

*Cijanid je poznat otrov koji remeti dolazak kiseonika u ćelije, te može dovesti do smrti u kratkom roku, pri konzumiranju veće doze.

Koja je granica unosa cijanida?

Unos 0.5-3.5 mg po kilogramu tjelesne težine može uzrokovati trovanje, komu, paralizu, otkazivanje srca i pluća, pa i smrt. Za odraslu osobu težine 81 kg to iznosi 41-286 mg cijanida.

Manje količine cijanida mogu uzrokovati glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. Zbog manje težine djeca su pod većim rizikom da se otruju cijanidom iz košpica.

Koliko grama sjemenki nam može naštetiti?

Jedan gram zdrobljenih i prožvakanih sjemenki jabuke može ispustiti 0,06-0,24 mg cijanida. Da bi posljedice njihove konzumacije bile fatalne ili barem izazvale negativnu reakciju našeg organizma, trebalo bi da pojedemo dvije šoljice mljevenih sjemenki.

Doza koja bi bila smrtna zavisi od težine osobe, lične tolerancije te sorte jabuke. Zapamtite da i manje doze mogu uzrokovati mučninu!

Ako progutate sjemenke jabuke u komadu, neće vam se ništa dogoditi! Naime, sjemenke su zaštićene vanjskim slojem od probavnih sokova, te zato mogu proći želucem bez uzrokovanja štete.

Jedna jabuka sadrži od nula do 20 sjemenki. Bez obzira na to koliko ih ima, bilo bi dobro ukloniti sjemenke kod jedenja jabuke.

Savjet uz ukusnu jabuku:

Kora i meso jabuke njeni su zdravi dijelovi, osim u slučaju korištenja pesticida - tada se preporučuje da jabuke stavite u mlaku vodu tokom noći, te ih sljedeći dan isperete.

 Interesantne činjenice o  jabukama

  • Pčele su najviše zadužene za prenos polena i cvjetanje jabuka
  •  Naučno ime: Aplicus Rosacea
  •  Strah od jabuka (ostaviti ovaj naziv iznad)
  •  Postoji više od 8.000 vrsta jabuka
  • Jabuke su bez holesterola, natrijuma, masnoća
  •  Kina proizvodi najveću količinu jabuka
  •  Jeste li znali da jabuke mogu da pospješe vaše pamćenje?
  • Jabuke dolaze iz familije ruža, Rosacea, i zato imaju tako ružičastu aromu
  •  Drvo jabuke ima životni vijek preko 100 godina
  •  Prosječno drvo jabuke može da ima oko 12 metara

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije