Hrana i piće

Kako prepoznati svježe meso u trgovini?

Kako prepoznati svježe meso u trgovini?
Foto: Ilustracija | Kako prepoznati svježe meso u trgovini?
N.N.

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno.

Stručnjaci predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakovanju,i njegov izgled može biti indikator kvaliteta.

"Iako mnogo ljudi misli da je mast unutar mišića nezdrava, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome", kaže Elizabet Rozike iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Idealna boja zavisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoroza. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Rozike. 

"Ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", rekla je Rozike.

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakovano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.

(HRT)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Luk ili med: Najbolje od nas
Hrana i piće

Luk ili med: Najbolje od nas

Luk ili med: Pala prva desetka
Hrana i piće

Luk ili med: Pala prva desetka

Najčitanije