Hrana i piće

Kardamom borac protiv depresije

Kardamom borac protiv depresije
Kardamom borac protiv depresije

Kardamom (latinski naziv: Elettaria cardamomum) ste vjerovatno probali u danskim pecivima i aromatičnim kafama južnog Mediterana i Bliskog istoka ili omirisali u parfemima, iako na prvu niste znali o kojem začinu se radi.

Kardamom pripada istoj familiji kao i đumbir, porijeklom je iz jugoistočne Azije.  Kardamom je grmolika biljka koja može narasti od jednog do tri metra u visinu s grozdovima veličine 20 do 50 cm. Cvate između januara i maja, a cvjetovi su zelenkasto-bijele ili ljubičaste boje. Nakon cvjetanja stapke proizvedu zelene kapsule, koje sadržavaju i do 20 aromatičnih sjemenki. Koristimo dvije različite mahune i njihovo sjeme: malu zelenu i veliku crnu. Spadaju u začine koji zagrijavaju. Odličan je izvor magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Energetska vrijednost 100 g kardamoma iznosi 311 kcal/1300 kJ. Čaj s mljevenim kardamomom pomaže u ublažavanju depresije.

Kardamom je porijeklom iz jugoistočne Azije, gdje se i u današnje vrijeme najviše uzgaja i lako ga se može naći. Zemlje koje su najveći proizvođači ovog začina su Indija, Šri Lanka, Malezija i Papua Nova Gvineja.

Bio je poznat i u Perziji, preko koje je prije više od 3.000 godina i došao u Evropu. Koristili su ga i Stari Grci i Rimljani, ali ne za prehranu koliko za izradu parfema.

Liječi tijelo  i um

Po ajurvedi kardamom balansira sve tri doše, podiže duh, poboljšava vitalnost i podržava mirno, meditativno stanje uma. U knjizi Hariša Joharija "Ajurvedska hrana koja liječi" ističu su različite upotrebe crnog i zelenog kardamoma. Crni je stimulant koji podstiče digestivnu vatru, zaustavlja krvarenja i povraćanje, pomaže u liječenju kamena u bubrezima i u žučnoj kesi, ali je i dobar tonik i afrodizijak. Sa druge strane, zeleni čisti "usta i um", pomaže u liječenju hemoroida, veneričnih bolesti, tuberkuloze i kašlja, a odličan je za povećanje apetita i kod mučnina.

Upotreba u kuhinji

U današnje se doba u svakodnevnoj upotrebi najviše koristi u Indiji i na Bliskom istoku kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim poslasticama, kafama, likerima, vinu, a takođe i mesu, marinadama i kobasicama. U Njemačkoj, Rusiji i Skandinaviji najčešće se koristi u pripremi poslastica, a u Francuskoj i SAD njegovo se eterično ulje koristi u proizvodnji parfema. Služi i kao dodatak za neke vrste senfa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije