Hrana i piće

Ko smije, a ko ne smije da posti

Ko smije, a ko ne smije da posti
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ko smije, a ko ne smije da posti

Počeo je Vaskršnji post koji će trajati sedam nedjelja.

To je inače najduži post u toku godine, pa su izbor i način ishrane veoma važni za zdravlje tokom ovog perioda, zbog drugačijeg režima ishrane.

Ko smije, a ko ne smije da posti – iz ugla medicine

Ne treba zaboraviti da su virusi još u svom najjačem zamahu i da je organizmu neophodna hrana koja će mu obezbijediti jak imunitet, sa dosta vitamina, prije svega vitamina C. Kako sačuvati dobro zdravlje i imuni sistem tokom posta, objasnila je za RTS nutricionista Marija Rapajić.

Istakla je da iz ugla medicine ne bi trebalo da poste pacijenti koji imaju dijabetes melitus, kardiovaskularni pacijenti i pacijenti koji imaju insuficijenciju bubrega.

Post se preporučuje kod gihta, jer se umanjuje količina proteina po kilogramu tjelesne mase. Potrebno je potražiti savjet ljekara kako bi ishrana bila izbalansirana, naročito kod pacijenata sa insuficijencijom bubrega.

Na koji način treba postiti

„Unaprijed treba da pripremimo obroke za tri-četiri dana i oni treba da budu izbalansirani. Treba da imamo žitarice od punog zrna, tonus hljeb, sjeme bundeve i lana, izbalansirano povrće. Treba izbjeći kuvanje graška i šargarepe.

Ovaj post je jako strog jer se posti na vodi. Gladni smo jer smo naučili na masti i proteine i to je nešto što nam drži sitost. Zbog toga je važno napraviti humus, biljni protein, koji ćemo začiniti bijelim lukom, orašastim plodovima, maslinovim uljem. U ovom postu nije dozvoljena riba", rekla je nutricionistkinja za RTS.

Post nije dijeta

"Treba da postimo da bismo očistili svoje misli i, ako smo religiozni, i da se suzdržavamo od nedjela. Za detoks postoje drugi načini", rekla je nutricionistkinja.

Blagodati posta

"Pozitivni efekti posta vide se posle treće nedelje, u duši smo smireni, očistili smo organizam od nezdrave hrane. U postu možemo da se ugojimo i povećamo trigliceride i holesterol, jer ne stignemo da pripremimo hranu unaprijed. Onda svratimo do pekare i unesemo transmasti i nezasićene masne kiseline koje se nagomilavaju na krvne sudove, a to je problem".

"Ako se pridržavamo pravilnog režima - ujutru žitarice, popodne povrće, voće kao užina i humus u toku dana, posle tri nedelje rezultat je vidljiv", naglasila je nutricionistkinja Marija Rapajić, prenosie Vijesti.me..

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije