Hrana i piće

Koje sorte jabuka su savršene za kuhanje i pečenje? (FOTO)

Koje sorte jabuka su savršene za kuhanje i pečenje? (FOTO)
Koje sorte jabuka su savršene za kuhanje i pečenje? (FOTO)

Jabuke su jednostavno savršeno voće!

Sve možemo kuhati i peći, samo što neke bolje podnose visoke temperature i zadržavaju svoju teksturu od drugih. Neke su bolje u pitama, a neke za izradu soka i umaka od jabuka. Saznajte koje!

Braeburn

Radi se o prvoklasnoj desertnoj jabuci. Imaju slatko opori okus, teksture koja ostaje prilično čvrsta tokom pečenja. Ovo je jabuka za sve svrhe, savršeno funkcioniše u pitama i tartovima kada ne želite da nadjev bude previše tečan.

Cortland

Cortland jabuke su sočne i lagano opore, s žarko crvenom korom i snježno bijelim ''mesom''. Savršena jabuka za pečenje, koristite ju u pitama, drobljencima… Dobro funkcioniše svježa u salatama i na platama sa sirom, a meso joj ne gubi boju brzo.

Empire

Empire jabuke su 'ukršetene' McIntosh i Red Delicious jabuka. Čvrste su teksture i slatke, a savršene su za izradu domaćih sokova, umaka od jabuke i sušenje.

Fuji

Čvrsta i sočna, Fuji jabuka je najpoznatija vrsta jabuke koju biste trebali jesti svježu. Ali to ne znači da nije dobra za pečenje, prilično dobro drži svoj oblik.

Gala

Slatka jabuka blagog okusa, sa zeleno narandžastom korom i crvenim ''prugama''. Najbolje ih je koristiti u salatama, izradi soka od jabuke i cidera.

Golden Delicious

Slatka jabuka bogatog okusa. Jedna od najzahvalnijih vrsta jabuka za kuhanje.

 

Granny Smith

Najpoznatija vrsta jabuke za izradu tarta. Vrlo je hrskava i poprilično kisela. Kombinujte ju sa slađim jabukama u pitama.

Gravenstein

Gravenstein jabuka dolazi u zelenoj i crvenoj boji te ima sladak okus i čvrstu teksturu. Savršene su za konzumaciju dok su svježe, ali i za pečenje, kuhanje u umacima i presovane za cider. Vrlo su kratko u sezoni i ne mogu dugo stajati, zato ih ugrabite dok ih još ima!

Honeycrisp

Radi se o američkoj sorti jabuka koja je savršena za konzumaciju svježa. Kako joj i ime govori hrskava je i sočna, a slatkom okusom nalik medu. Savršene za umak od jabuka!

Idared

Vrlo stara vrsta jabuke, kiselkastog okusa s lagano ružičastim mesom. Savršena za umak od jabuka; jabuke kuhajte u kori, kasnije ih ogulite i protisnite kroz sito.

Jonagold

Ovo je mješanka između Jonathan i Golden Delicious jabuke. Savršena za konzumaciju svježa i za kuhanje.

Jonathan

Opora jabuka s bogatim, lagano začinjenim okusom jabuke. Svježa u salatama je najbolja!

 

McIntosh

Klasična jarko crvena jabuka za zelenim podtonovima, sočna, hrskava, ali ne pogodna za kuhanje pošto se lako raspada.

Mutsu

Ova velika, žuto zelena jabuka je jako sočna i hrskava. Ima svjež i sladak okus, a savršena je u salatama, za zamrzavanje, u umacima i za pečenje.

(jutarnji)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije