Hrana i piće

Kulinarske tajne zbog kojih ćete zavoljeti kecelju

Kulinarske tajne zbog kojih ćete zavoljeti kecelju
Kulinarske tajne zbog kojih ćete zavoljeti kecelju

Koliko god izgledalo jednostavno, kuvanje zna biti noćna mora. Borba s tjesteninom ponekad nije nimalo laka, a miris luka na prstima mlade često odbija od ove namirnice.

Ipak, za svaki problem postoji rješenje. Zato vam otkrivamo neke kulinarske tajne.

Bosiljku možete produžiti svježinu ako ga u šoljici s vodom ostavite na sobnoj temperaturi.

Kad pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajete nekoliko minuta držite na viljušci uronjenu u ulje, prije nego što je spustite u tavu. Na taj će se način malo zapeći i spriječićete lijepljenje za dno tave ili ostalu hranu.

Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite pola sata do sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.

Miris bijelog luka s prstiju možete ukloniti brzim i efikasnim trikom. Kako biste ga se riješili, 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.

Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao bijelu boju, u vodu dodajte malo mlijeka i soli.

Kad pravite krompir-pire, nakon što ga procijedite vratite ga u vrući lonac, maknite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mlijeka dobićete baršunastu teksturu.

Kako biste prilikom cijeđenja limuna ili narandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut-dva ispod dlana i nakon toga ga iscijedite.

Kako biste napravili savršenu povrtnu supu umjesto da sastojke odmah stavite u vodu, mrkvu, luk i paradajz prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati ukus.

Svježinu povrću produžićete ukoliko ga omotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu vrećicu, a tek onda u frižider. Neke salate tako bi trebalo da traju čak i četiri dana duže.

Kako biste znali kad je ulje dovoljno vruće umjesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu krčkati, u ulje stavite drvenu kašiku i ako se oko nje pojave mjehurići - ulje je dovoljno zagrijano.

Smeđa riža kuva se znatno duže nego bijela, neka čak i 45 minuta. Brže ćete je skuvati ako je noć ranije ostavite u vodi. Isti trik možete probati i s tjesteninom. Tjesteninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog namakanja nju bi trebalo kuvati 60 sekundi.

Prije sjeckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj vam način klizavo povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije