Hrana i piće

Maštovite uskršnje dekoracije

Maštovite uskršnje dekoracije
Maštovite uskršnje dekoracije

Uskršnji praznici, popraćeni proljećnim ugođajem biće još ljepši ukoliko prigodno dekorišete praznični sto i dom.

Prigodnim dekoracijama unijećete svježinu u prostor, a prazničnu atmosferu naglasićete tradicionalnim, ali i inovativnim, modernim uskršnjim dekoracijama, zavisi ko šta voli.

Pisanice su obavezan element uskršnjih dekoracija. Kao ukras uskršnjeg drvca ili nezaobilazna dekoracija stola, pružaju snažan praznični ugođaj i predstavljaju tradicionalnu dekoraciju. Metode za maštovitu izradu pisanica su vrlo različite, a krajnji rezultati toliko su zadivljujući tako da predstavljaju prava mala umjetnička djela kućne radinosti.

Uskršnja drvca, s različitim visećim dekoracijama ili potpuno bez njih, unijeće dah prazničnog i proljećnog raspoloženja. Dekorativna drvca su simbolično predstavljena većim ili manjim granama, čija se dimenzija bira ovisno o raspoloživom prostoru kao i poziciji na koju će se smjestiti. Idealno ih je staviti u staklene vaze ili posude na vidljivo i istaknuto mjesto u prostoru. Svojim će prirodnim izgledom unijeti svježinu, ali i eleganciju. Na uskršnja drva nakačite jaja, koja možete ukrasiti čipkom, šarenim koncem ili nekim drugim materijalom po želji.

Raznovrsni biljni i cvjetni uzorci idealno će poslužiti za postavljenje i dekorisanje trpezarijskog stola. Uz malo mašte, sto će biti svečan, otmen i drugačiji od svih prethodnih. Cvjetni buketi kao i ukrasne svijeće upotpuniće dnevni utisak, a večernji ugođaj, uz mirise i plamen svijeća, unijeće dodatnu prazničnu toplinu. Svijeće možeta i sami napraviti tako što u ljusku jajeta stavite malu svijeću ili sipate vosak, to će biti posebno zanimljivo kao dio dekoracije.

Za ukrašavanje doma ne treba vam mnogo novca, već mnogo mašete. Tako se, na primjer, sjetite da iskoristite i kutije za jaja. Stavite u njih čašice sa cijevećem ili zelenom travom i postavite ih u hodnik, dnevnu sobu ili na prozor.

Osim što će oni koji slave Uskrs uskršnji sto razveseliti obojenim jajima i veselim proljećnim bojama, pravu atmosferu stvoriće i ukrasi na ulazu u kuću. Na vrata možete staviti vjenčiće napravljene od cvijeća, zelenila i jaja. Na prozore možete staviti zeke koje ste napravili od krep papira, tkanine ili od nekog drugog materijala koji vam je na raspolaganju.

Uskršnji keksići

Sastojci:    

  •  225 g brašna
  •  125 g maslaca
  •  150 g šećera u prahu
  •  2 jajeta za glazuru i ukrašavanje:
  •  60 g šećera u prahu
  •  1/2 limuna
  •  100 g čokolade za glazuru

Priprema:

U zdjelu prosijemo šećer u prahu, dodamo omekšali maslac i zamijesimo glatku smjesu. Zatim umiješamo dva žumanca, dodamo brašno i umijesimo. Od tijesta oblikujemo kuglu, umotamo je u prozirnu kuhinjsku foliju i stavimo u frižider da miruje 30 minuta. Zatim tijesto razvaljamo valjkom, na papir za pečenje, na debljinu četiri do pet mm i modlicama za tijesto izrežemo željene oblike. Stavimo u zagrijanu rernu na 125°C, pet do sedam minuta. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu prosijemo šećer u prahu, dodamo procijeđenu kašiku soka od polovine limuna i miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu (šećernu glazuru). Tamnu čokoladu rastopimo na pari. Pečene oblike izvadimo na rešetku za kolače, ostavimo da se ohlade te oslikavamo otopljenom čokoladom, šećernom glazurom i ukrasima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije