Hrana i piće

Mornari protiv zdravog jelovnika Mišel Obame

Mornari protiv zdravog jelovnika Mišel Obame
Mornari protiv zdravog jelovnika Mišel Obame

Mišel Obama, prva dama SAD, svojevremeno je došla u žižu javnosti nakon što je pokušala da izmijeni navike Amerikanaca, posebno djece, i navede ih da se zdravije hrane.

Međutim, nedavno je njen plan zdrave ishrane naišao na otpor pripadnika mornarice, koji su se usprotivili prijedlogu da se iz vojničkog jelovnika izbaci pržena hrana.

Prema nedavnom članku iz mornaričkog lista "Navy Times", vojna mornarica je, navodno, počela da eksperimentiše sa zdravom hranom, koja je ponuđena u nekoliko brodskih menzi. Ova promjena podrazumijeva zamjenu pržene hrane pečenom, zamjenu mlijeka sojinim alternativama, te unošenje daleko više povrća u meni, piše Russia Today.

I dok je sekretar za mornaricu Rej Mabus najavio da će ove promjene svakako ući u mornarički meni, dodao je da je riječ o "osnovi zdravog životnog stila". Ako sve bude po planu, ovaj meni će biti primjenjivan u cijeloj mornarici od 2017. godine.

Neki pripadnici mornarice prihvatili su ovaj način ishrane, jer smatraju da je to dobro za njih. Međutim, daleko veći broj je onih koji su se usprotivili promjeni mornaričkog menija, a svi mahom krive upravo Mišel Obamu za to. Na Facebook stranici "Navy Timesa" mogu se vidjeti komentari poput;

"Mišel Obama ponovo udara" ili "Vidim da je Mišel Obama odlučila da školski program ishrane uvede i u mornaricu".

Mnogi smatraju da im je ova zdrava ishrana nedovoljna, s obzirom na velike fizičke napore koje pripadnici mornarice svakodnevno imaju. Tu, naravno, spada i svakodnevna vježba, koja je obavezna.

"Kako je to Mišel Obama uspjela da uđe u našu brodsku kuhinju? Suština je da se hranimo dobro, a onda da vježbamo", napisao je jedan mornar.

Drugi komentatori ukazali su da ovo nije ništa novo, jer je na drugim američkim vojnim brodovima pržena hrana izbačena još prije nego što je Barak Obama postao predsjednik. Međutim, čak ni ove činjenice nisu mogle umriti bijesne mornare:

 "Zaista mi je drago što sam izašao iz mornarice, jer da sam ostao, prvi bih predvodio pobunu na brodu. Da li to zaista Mišel Obama pravi mornarički jelovnik", zapitao se drugi komentator.

I dok se mornari bune, činjenica je da je zdrav jelovnik postao prioritet za američke oružane snage. Naime, prema najnovijem izvještaju, čak 33 odsto odraslih je pretilo i jednostavno ne mogu biti primljeni u oružane snage, iako mnogi od njih imaju želju da služe domovini.

Naime, prema tom izvještaju, najveći broj gojaznih je starosti između 17 i 24 godine i oni ne mogu da služe u vojsci. Upravo zato, suština je uvesti zdrave životne navike.

"Mislim da zdraviji životni stil, koji se primjenjuje jedno duže vrijeme, može imati značajan uticaj na naše oružane snage, jer samim tim imaćemo daleko više kandidata na raspolaganju", kaže penzionisani brigadni general Džon Šmader, koji je jedan od autora ovog istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije