Hrana i piće

Na voću rezbare i likove mladenaca

Na voću rezbare i likove mladenaca
Na voću rezbare i likove mladenaca

Fantastične dekoracije rezbarenih lubenica, dinja, jabuka i drugog voća i povrća nastaju iz ruku kuvara Bojana Dragića i Predraga Tošića, koji ih uz pomoć karving arta, drevne tajlandske tehnike rezbarenja, pretvaraju u prava umjetnička djela.

Ovakve dekoracije uveliko su stigle i na domaću trpezu te su veoma tražene na svečanostima i veseljima, ali veoma mali broj ljudi vješt je u ovakvom načinu dekorisanja voća i povrća.

"Karving je tajlandska vještina rezbarenja, nastala prije više od 700 godina. Nju su najprije započeli kuvari na japanskim dvorovima, koji su prvi isprobavali ove vještine kako bi njihova jela ljepše izgledala, a kasnije je karving proširen na Tajland, koji je danas najpoznatiji po ovakvoj vrsti dekorisanja.  Kod njih se ova tehnika izučava u školama i na univerzitetima", objasnio nam je Dragić.

Ova dva vrsna kuvara rezbarenje su najprije vidjeli od starijih kolega, a kasnije su ga sami izučavali i usavršavali uz pomoć interneta, što im nije bilo teško jer su dekoracije sastavni dio njihovog posla, iako priznaju da im na početku nije bilo lako rezbariti voće i povrće.

"Za početnike najlakše je raditi s lubenicom jer ona ima naviše boja i lako se obrađuje. U zavisnosti od ukrasa potrebno je u prosjeku od 30 minuta do dva i po časa kako bi se izrezbarila", ističu ovi kuvari.

Ipak kažu,  za ovu tehniku su najbitniji volja, talenat, mirna ruka i mnogo strpljenja, što mnogo više polazi za rukom muškarcima, koji se u mnogo većoj mjeri bave karvingom.

Prema njihovim riječima, mnogo brzo su usavršili ovakvu vrstu dekorisanja, te su za samo dvije godine više puta učestvovali na raznim evropskim takmičenjima na kojima su osvajali mnoga priznanja.

Karvig je kažu, postao mnogo popularan, zbog čega imaju pune ruke posla, a klijenti na voću i povrću traže razne ukrase.

"Uglavnom nas zovu mladenci, koji imaju svoje želje pa nam se dešavalo da pored inicijala i raznih ukrasa rezbarimo na voću i likove mladenaca za svadbu, što je veoma zahtjevno", kažu ovi kuvari.

Ističu da je, pored mašte, za karving obavezan  Thai nož, koji je veoma skup i nabavljaju ga isključivo u inostranstvu kada idu na takmičenja.

Prema njihovim riječima, pored voćnih dekoracija uz pomoć karving tehnike popularni su voćni ražnjići i čokoladne fontane, koje su zahtjevne i koštaju od pet do 10 KM po osobi, dok ukrašavanje voća košta 200 do 300 KM u zavisnosti od količine.

Asocijacija kuvara RS

Ovi mladi kuvari začetnici su novoosnovane Asocijacije kuvara RS, koja ima za cilj da promoviše domaća i nacionalna jela širom svijeta.

Zahvaljujući ovoj asocijaciji, pored Evrope, svoje vještine karving tehnike moći će da prikažu širom svijeta.

"Kod nas se ovom tehnikom bave isključivo mladi ljudi, dok su u svijetu to iskusniji kuvari. Nastojimo da kod nas promovišemo karving, a u cilju mi je da ga uključim u Ugostiteljsku školu u Banjaluci, u kojoj radim kao profesor", rekao je Predrag Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije