Hrana i piće

Nemojte bacati limunovu koru, evo kako da je iskoristite

Nemojte bacati limunovu koru, evo kako da je iskoristite
Nemojte bacati limunovu koru, evo kako da je iskoristite

Limun može da osvježi razna jela, a uz to je i jako koristan za naše zdravlje.

Limunov sok često se koristi dok kora najčešće završava u kanti za smeće. Međutim, limunova korica praktičan je sastojak koji se često zanemaruje, zato provjerite sljedeće neobične načine kako je možete iskoristiti i napraviti neka prilično fina jela.

Pečeno povrće

Limunova korica daje osvježavajući okus te će začiniti povrće pečeno u rerni. Jednostavno je naribajte po povrću i uživajte u finom okusu.

Smoothie

Korica će smoothiju dati osvježavajuć okus, pogotovo ako kao bazu koristite mlijeko. Jednostavno ubacite limunovu koricu u mikser s ostalim sastojcima, a ako pripremate smoothie od povrća limunova korica će mu dati poseban okus.

Čaj od limuna i đumbira

Iako možete kupiti razne već gotove čajeve od limuna, pokušajte ga napraviti sami. Pažljivo narežite limunovu koru i đumbir, te ih prokuhajte u vreloj vodu 1-2 minute. Limun je baza za razne čajeve, pa ako pri ruci nemate đumbir možete koristiti svježi bosiljak ili mentu. Još jednostavnija opcija uključuje samo limun i malo meda.

Salata od paradajza i avokada

Limunova korica može dodati pomalo kiselkast okus raznim salatama. Narežite paradajz, krastavce i avokado na kockice i nabacajte ih na sloj kelja, te dodajte svježi bosiljak, limun, so i biber. U preliv za salatu dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Kao ljetnu varijantu ovu salatu možete pripremiti i od paradajza, krastavaca, kukuruza i bosiljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije