Hrana i piće

Predstavljamo namirnice: Amarant

Predstavljamo namirnice: Amarant
Predstavljamo namirnice: Amarant

Amarant (lat. Amaranthus spp.), poznat još kao šćir, štir ili rumenika, je drevna žitarica široko rasprostranjena na području Azije i Amerike.

Ova hranjiva pseudožitarica uzgaja se već više od 8.000 godina. Po izgledu amarant je nalik na proso.

Postoji oko 60 različitih vrsta amaranta. Neke vrste imaju jestivo lišće i kada su mlade mogu se konzumirati i kao povrće. Samo ime amarant znači besmrtan.

Prije dvadesetak godina ova drevna žitarica doživjela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna akademija nauka preporučila kao dio svakodnevne prehrane. Razlog tome je jedinstveni nutritivni sastav amaranta.

Amarant je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcijuma od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće veoma dobar izvor željeza.

Obiluje i mineralima kao što su kalijum, bakar, magnezijum, fosfor i posebno mangan, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.

Sadrži vrijedne aminokiseline, među njima i lizin koji djeluje protiv virusa herpesa. Amarant je zbog svoje hranjivosti odličan za uzraste svih dobi. Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornim na infekcije.

Ne sadrži gluten

Amarant ne sadrži gluten, što ga čini pogodnim za osobe preosjetljive na gluten. Dokazano je i da, ako se redovno jede amarant, smanjuje se loš holesterol, hipertenzija i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zbog obilja kalcijuma i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprečava slabokrvnost.

Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog mnogo folne kiseline podstiče zdravlje reproduktivnog sistema.

Odličan za kuvanje

Amarant je jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva tokom kuvanja jer se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod većine žitarica. Amarant ili njegovo brašno možete koristiti kao mješavinu s brašnom pšenice za izradu hljeba i kolača. Odlično se kombinuje s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama.

Njegova zrna možete peći na vrućoj tavi poput kokica, te ga dodati u pahuljice za doručak, supe, salate i deserte. Amarant se kuva u vodi u omjeru jedan prema tri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije