Hrana i piće

Predstavljamo namirnice: Hobotnica

Predstavljamo namirnice: Hobotnica
Predstavljamo namirnice: Hobotnica

Hobotnica (engleski naziv: octopus; latinski naziv: Octopus vulgaris) pripada porodici Octopodidae, a najviše je ima u Sredozemlju, ali njom su bogata i druga mora.

Živi na dnu među pukotinama stijena. Čitavo njeno tijelo je snažan mišić obavijen sluzavom kožom. Ima veliku glavu i osam jednakih krakova s dvorednim prijanjaljkama, u čijoj se sredini nalaze čeljusti slične kljunu papige.

Svježa hobotnica mora imati miris po moru, koža treba da bude vlažna bez sluzi, karakteristične pigmentacije, dok meso treba da bude čvrsto i žilavo.

Boja joj je crvenkasto-žuto-smeđa i prilagođava se boji okoline. Može narasti do tri m dužine i težine do 15 kg. Najviše se hrani rakovima, ribama i školjkama. Meso ženki je ukusnije. Mužjaci se od ženki razlikuju po izrazito velikim prijanjaljkama, kojih, međutim, imaju samo nekoliko i ne na svim krakovima. U kulinarstvu je vrlo pogadna za pripremu širokog spektra jela.

Energetska vrijednost 100 g svježe hobotnice iznosi 82 kcal/343 kJ. Od ukupne energetske vrijednosti 15% čine proteini, 1% masti, a 2,2% ugljikohidrati.

Od minerala, izvrstan je izvor selena, bakra, željeza, fosfora, cinka, a dobar je izvor magnezijuma.

Od vitamina, izvrstan je izvor vitamina B kompleksa piridoksina  i dobar izvor pantotenske kiseline.

Energetska vrijednost 100 g kuvane hobotnice iznosi 164 kcal/686 kJ, od čega proteini čine 30%, masti 2%, a ugljikohidrati 4,4%.

Hobotnica je izvrstan izvor nekoliko za organizam veoma važnih mikroelemenata. Odličan je izvor selena, esencijalnog mikroelementa koji je svakodnevno potreban, ali u malim količinama.

Kupovanje i čuvanje

Hobotnica se najčešće prodaje svježa ili smrznuta u specijaliziranim marketima i ribarnicama.  Za četiri do osam osoba kupite hobotnicu težine dva do četiri  kg.

Svježu hobotnicu dobro je odmah očistiti i upotrijebiti isti dan. Smrznutu hobotnicu možete čuvati u zamrzivaču u originalnom pakiranju do dva mjeseca. Prije pripreme svježu hobotnicu potrebno je očistiti.

I dok se veće hobotnice kuvaju i peku, manje možete pržiti ili pripremati na roštilju. Prilikom kuvanja hobotnicu stavite u vodu tako da joj je glava unutra, a krakovi okrenuti tako da se vidi usni otvor. Voda se ne soli, a hobotnica se kuha, ovisno o veličini, jedan do dva  sata.

Prilikom kuvanja hobotnici se može dodati korjenasto povrće ili samo začinsko bilje, poput zrna bibera, lovorova lista i kriške limuna.

Egzotična jela

Hobotnica se najčešće poslužuje uz dodatak maslinovog ulja, limunovog soka, aceta balsamica, soli, bibera i nasjeckanog peršuna.

Na egzotičan način hobotnica se priprema pirjana uz dodatak đumbira, bijelog luka, šafrana i marsale s kokosovim mlijekom koja se poslužuje s rižom.

Italijanska salata od hobotnice, iz Firence, sastoji se od kuvane hobotnice i boba te rikule sa salatnim prelivom, kojem poseban okus daju sušeni komadići paprika.

Grci mariniraju kuvanu hobotnicu u istim omjerima maslinovog ulja i crvenog vinskog sirčeta uz dodatak soli, bibera, bijelog luka i timijana. Tako marinirana treba da odstoji do pet dana, a poslužuje se uz kockice hljeba i kriške limuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije