Hrana i piće

Predstavljamo namirnice: Kopar

Predstavljamo namirnice: Kopar
Predstavljamo namirnice: Kopar

Kopar ili mirođija (latinski naziv: Anethum graveolens L.) je mediteranska biljka. Pradomovina kopra je Persija i istočna Indija, ali se u kulturi uzgaja u južnim dijelovima Evrope. Grci su ga koristili kao lijek i začin, isto kao i Arapi i Rimljani.

Svježi kopar kupuje se ljeti na tržnici i obično je vezan u vezice koje nakon kupovine stavite u vodu da ostanu svježe, a mogu se održati nekoliko dana. Sušeni kopar je dostupan cijele godine, kao i njegove sjemenke, a kupuju ih pakovane u celofanske vrećice ili u staklenim posudama.

Topli čaj od kopra s medom smiruje i opušta organizam te pomaže onima koji pate od stresa i nesanice. O kopru postoji niz starih izreka o njegovoj moći, a onima koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta savjetovalo se da pod glavu stave svežanj lišća od kopra. Ko ga nosi uza se na goloj koži, vjerovali su naši stari, biće zaštićen od djelovanja čarolija. Kopar je jednogodišnja biljka koja raste u visinu do 120 cm, tankih, cjevastih listova, a na vrhu stabljike nalaze se sitni cvjetovi žute boje. Energetska vrijednost 100 g svježeg kopra iznosi 43 kcal/180 kJ. Od minerala u kopru se nalaze kalcijum, željezo, magnezijum, fosfor, cink, bakar i mangan. Od vitamina u značajnijim količinama sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin A. Svježi kopar u jela umiješajte tek pred kraj kuvanja jer eterična ulja kopra brzo izlape.

Dobar za probavu

Ljekoviti dijelovi kopra su listovi i cvjetovi koje skupljaju do sazrijevanja, te plodovi koje skupljaju kada biljka sazri. Jedinstvena ljekovita svojstva kopar zahvaljuje dobrom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim fitonutrijentima monoterpenima.

Najčešće ga vezuju za povoljno djelovanje na zdravlje probavnog sistema. Često koprom obogaćujemo ukus mnogih jela, međutim konzumiranjem organizmu osiguravamo i izvor esencijalnih ulja koja podstiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Kopar se preporučuje za smirivanje proliva.

Upotreba u jelima

Kopar se slaže sa slatkovodnim ribama, u vegetarijanskim jelima sa špinatom, kupusom, ciklom, jelima s rižom, a naročito s jajima.

Osim u prehrani, kopar se može iskoristiti i kao čaj. Posebno se može preporučiti ženama, ljekovito djeluje kod menstrualnih problema, a majkama pomaže podsticanjem sekrecije mlijeka.

Zahvaljujući hlapivim tvarima ublažava probleme s disajnim sistemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije