Hrana i piće

Predstavljamo namirnice: Zob borac u borbi protiv holesterola

Predstavljamo namirnice: Zob borac u borbi protiv holesterola
Predstavljamo namirnice: Zob borac u borbi protiv holesterola

Zob (engleski naziv: oat; latinski naziv: avena sativa) kao dio prehrane s niskim učešćem masti, visokim sastavom vlakana i redovnim vježbanjem može biti vrlo djelotvorna u borbi protiv holesterola, jer sadrži niz vrlo ljekovitih tvari koje snižavaju nivo holesterola.

Zob je biljka koju ubrajamo u porodicu trava. Zrna su obavijena pljevom, nesraslom sa zrnom, po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži). Za pripremu doručka i raznih poslastica najčešće se koriste zobene pahuljice i klice.

Kao kultivisana biljka spominje se u Grčkoj još u 4. vijeku prije Hrista. U srednjem vijeku zob je bila glavna prehrambena namirnica sjevernih naroda. Zob je danas, nepravedno, poznatija kao žitarica za prehranu stoke, a posebno konja, nego što je zastupljena u ljudskoj prehrani.

Energetska vrijednost 100 g zrna zobi iznosi 389 kcal/1628 kJ, od toga sadrži 66 odsto ugljikohidrata, 17 odsto proteina i sedam odsto masti.

Od minerala zob sadrži fosfor, kalij, magnezij, kalcij, željezo, cink, bakar i mangan.

Od vitamina zob sadrži vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i folne kiseline.

Dobar doručak

Zdjela zobenih mekinja izvrstan je način da se započne dan, posebno ako neko boluje od srčanih bolesti i dijabetesa ili želi spriječiti ta oboljenja.

Konzumiranjem zobi izbjegavaju se drastične promjene u nivou šećera u krvi koji se polagano otpušta i tokom dužeg vremenskog perioda.

Rezultati međunarodne studije o alergiji i astmi u djetinjstvu pokazuju da povećana konzumacija cjelovitih žitarica i ribe reducira rizik od dječje astme za 50 odsto. Redovnim uzimanjem zobi mogu biti ublaženi upalni procesi u zglobovima i vezivnom tkivu, a zubi zaštititi od karijesa.

Čuvanje i kuvanje

Zobene sjemenke mogu biti kupljene u rinfuzi ili već pakovane u vrećice, a treba ih čuvati na suvom i tamnom mjestu do šest mjeseci. S obzirom na to da sadrže malo povećanu količinu masti, kupujte ih u manjim količinama kako vam ne bi užegle. Prilikom kupovine u rinfuzi obratite pažnju da su sjemenke pokrivene, cjelovite, ugodna mirisa i bez plijesni.

Kada pripremate jela, zob isperite i stavite u hladnu vodu u omjeru 1:3 i kuvajte oko 60 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije