Hrana i piće

Recepti za najukusnije praznične kolačiće: Slatki glasnici Božića

Recepti za najukusnije praznične kolačiće: Slatki glasnici Božića
Foto: N.N. | Recepti za najukusnije praznične kolačiće: Slatki glasnici Božića

Jesu li se i u vašem domu već počeli osjećati zamamni mirisi zimskih začina? Prvo na red obično dolaze sitni kolačići, koji mogu dugo stajati i koji su spremni kad navrate dragi gosti. Za pripremu prhkih slastica uz osnovne sastojke (jaja, brašno i margarin) trebaće vam začini poput cimeta, vanilije i đumbira, koji će vašim kolačićima dati posebnu aromu i miris.

Odvojite malo vremena i ispecite ih dovoljno da budete mirni barem do Nove godine, iako je vrlo vjerovatno da bi mogli nestati i prije...

Sirove kuglice od kokosa, kakaoa i cimeta

Sastojci:

1 šaka orašastih plodova (indijski oraščići, bademi, orasi, lješnjaci)

2 kašičice kakao praha

2 kašičice kokos brašna

1 kašičica cimeta

2 datule (mogu i suve smokve ili grožđice)

1 kašičica kokosovog ulja

po potrebi malo vode

Priprema:

U blender staviti orašaste plodove i datule. Kada ih usitnite, prebaciti sve u zdjelu i pomiješati s ostalim sastojcima (kakao, kokos brašno, cimet, kokosovo ulje).

Ako je smjesa pretvrda, dodati malo vode. Ako je prerijetka, ubaciti još kokosovog brašna ili mljevenih orašastih plodova. Sve dobro sjediniti i napraviti kuglice koje na kraju treba uvaljati u kokos brašno ili mljevene orahe. Staviti kuglice na pola sata u frižider. Kuglice mogu stajati i sedam dana u frižideru.

Roščići od đumbira

Sastojci:

100 g šećera

mala kašičica đumbira u prahu

2 male kašičice soka od limuna

90 g brašna

50 g gustina

100 g maslaca

60 g mljevenih badema

Priprema:

Napravite tijesto miješajući sve sastojke za tijesto. Ostavite ga prekrivenog cijele noći u frižideru. Na radnoj ploči s nešto brašna oblikujte tijesto u tanje valjke. Odrežite štapiće dužine osam cm i oblikujte od njih roščiće, pritom stanjite krajeve i povucite ih prema unutra. Rasporedite roščiće na obloženi lim za pečenje i pecite ih na temperaturi od 175 stepeni otprilike 12 minuta.

Pečene roščiće umočite u mješavinu šećera i praha đumbira pa ostavite da se ohlade.

Zvjezdice s cimetom

Sastojci:

3 bjelanjka

250 g šećera u prahu

10 g vanilin šećera

3 kapi arome badema

1 mala kašičica mljevenog cimeta

275 g mljevenog badema

Priprema:

Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg mikserom na najvećoj brzini. Snijeg mora biti jako čvrst. Postepeno dodajte šećer u prahu i istucite. Dvije kašičice snijega odvojite za premazivanje.

U snijeg od bjelanjaka oprezno umiješajte vanilin šećer, aromu badema, cimet i polovinu mljevenih neoguljenih badema. U smjesu dodajte toliko preostalih badema da se neznatno lijepi.

Smjesu premijestite na radnu površinu posutu šećerom i razvaljajte na oko pola cm debljine. Pomoću kalupa izrežite od tijesta zvjezdice i složite ih na lim te premažite ostatkom snijega. Pecite na 140°C oko 30 minuta.

Keksi pri vađenju iz rerne moraju pod prstima biti malo mekani. Ostavite da se ohlade.

Božićni medenjaci

Sastojci za 30 do 40 komada:

300 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 kašičica mljevenog cimeta

1/2 kašičice mljevenog đumbira

1/4 kašičice mljevenog klinčića

malo naribanog muškatnog oraščića

malo kardamoma u prahu

70 g šećera u prahu

1 jaje

100 g maslaca

1 kašičica ekstrakta vanilije

2 kašičice meda

1/2 kašičice sode bikarbone

12 kašičice vode (po potrebi)

Priprema:

Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suve sastojke. Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte kašičicudvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi (minimalno sat vremena, a može u frižideru i prenoćiti.)

Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji. Želite li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izrežite malu rupu kako biste ih kasnije mogli objesiti. Izrezano tijesto složite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu. Pecite medenjake sedam do 10 minuta na 180°C.

Prhke rolnice s bademima i cimetom

Sastojci:

100 g skute ili krem sira

100 g omekšalog maslaca

1 kašičica šećera u prahu

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

100 g brašna

30 g mljevenih badema

30 g smeđeg šećera

1 kašičice cimeta

1 bjelanjak pomiješan s kašičicom vode

2 kašike šećera

Priprema:

Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješajte mikserom dok se ne sjedine.

U tu smjesu prosijte brašno i kuvačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Kad dobijete kuglu mekog tijesta, stavite ga u frižider na 30 minuta. Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješajte. Rernu zagrijte na 190°C. Tijesto izvadite na površinu posutu brašnom i razvaljajte u krug na debljinu jedan mm. Možete i iskoristiti tanjir pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug. Ostatak tijesta premažite bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima. Zatim tijesto izrežite na 16 trokuta  prvo na četiri cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjajte rolnice. Slažite ih u protvan obložen papirom za pečenje, premažite ostatkom bjelanjka i posipajte malo kristal šećera. Pecite 1518 minuta, dok ne porumene.

Marcipan kuglice s bijelom čokoladom

Sastojci

Smjesa za kuglice

200 g marcipana

100 g šećera u prahu

1 bjelanjak

30 g suvih brusnica

3 kapi arome gorkog badema

Ostalo

bijela čokolada

lješnjaci

Priprema:

Marcipan razmrvite u zdjelu pa dodajte aromu badema, šećer u prahu i bjelanjak. Smjesu dobro izmiksajte pa umiješajte sitno nasjeckane brusnice ili kandirane trešnje. Uzimajte komadiće tijesta, u sredinu stavite pola kockice bijele čokolade pa oblikujte kuglice. Kuglice uvaljajte u lješnjake. Kuglice od marcipana slažite na veliki lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom. Kuglice pecite otprilike 1012 minuta na 170°C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije