Hrana i piće

Top 5 namirnica koje ne smijete zaobići

Top 5 namirnica koje ne smijete zaobići
Top 5 namirnica koje ne smijete zaobići

Ljetne vrućine nam ne dozvoljavaju uobičajenu prehranu. Ponekad je naprosto preteško jesti namirnice na koje smo navikli, jer se teško nositi s visokim temperaturama.

Stručnjaci ističu kako je upravo u ovo vrijeme potrebno dodatno unositi tečnost kako bismo izbjegli dehidraciju. Naime, često se vodimo znakom žeđi kako bismo popili koji gutljaj vode, ali tada je već prekasno i nastupila je dehidracija tijela.

Izbjegnite loše zdravlje, vrtoglavicu, mučninu i pad pritiska u ljetnim nedjeljama konzumacijom pravih namirnica koje su lagane, zdrave i pune vode.

Paradajz

Mnoge su studije dokazale kako likopen, glavni antioksidans paradajza, ima zaštitno djelovanje na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože te stoga svakako treba biti dio svakodnevnog jelovnika - što češće, a ne samo ljeti.

Lubenica

Iako pripadaju redu krastavaca, lubenica i dinja, te daleke srodnice, smatraju se voćem bez kojeg je ljeto gotovo nezamislivo. Osim što hlade, osvježavaju i hrane, obje sadrže niz korisnih sastojaka, što povoljno utiču na probavu, jetru, srce, krvotok i bubrege. Niskokalorična namirnica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo te cink, a svježinu duguje jabučnoj i limunskoj kiselini.

Krastavci

Dijetalni, niskokalorični i bogati vodom, svježi su krastavci idealna ljetna namirnica. Krastavci su odlični za ljetne salate, ali i kućne kozmetičke tretmane. Mogu se koristiti i u supama ili kao zamjena za celer u salatama od tune ili piletine. Sadrže čak 90 osto vode, krcat je vitaminima A, B i C koji jačaju imunitet, obezbjeđuju energiju i čine kožu zdravom i sjajnom. Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalijuma i magnezijuma. Ove hranjive tvari učinkovito djeluju na regulisanje krvnog pritiska.

Grožđe

Možete biti sigurni da su bobice grožđa pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100 g grožđa sadrži blizu 20-25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvježavajuća namirnica u ljetnim mjesecima, sok tamnih bobica ima dobar učinak na krvne žile i kardiovaskularno zdravlje. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Tikvice

Tikvice predstavljaju jednu od češće korištenih ljetnih vrsta povrća, jer su izuzetno hranjive i svestrane. Mogu se jesti u supi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamjenjuju brašno u nekim receptima... Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije