Hrana i piće

Topite kilograme pravom hranom

Topite kilograme pravom hranom
Topite kilograme pravom hranom

Pokušavate li poslije zime i kalorične hrane izgubiti kilograme, nemojte misliti kako je sva hrana vaš neprijatelj. Naprotiv, izborom pravih namirnica, a koje su lako dostupne, izgubićete više kilograma nego li gladujući i brojeći kalorije. Donosimo vam sedam namirnica koje efikasno otapaju masnoću.

ZOB: Ova žitarica sadrži topiva vlakna koja snižavaju holesterol i masnoću u krvi. Sporo se probavlja tako da ne povisuje šećer, te stvara dugotrajni osjećaj sitosti.

JAJA: Nutricionisti već godinama pokušavaju vratiti reputaciju ovoj namirnici. Jaja su koncentrisani oblik životinjskih proteina, ali bez masnoće koju sadrži, na primjer, meso.

MLIJEKO: Dokazano je da kombinacija kalcija, vitamina D i proteina koje sadrži mlijeko s malom količinom masnoće te nemasni jogurt potiču topljenje kilograma, prilikom čega se zadržava mišićna masa.

JABUKA: Brojne studije su pokazale kako jabuka pola sata prije obroka smanjuje unos kalorija jer vlakna koja sadrži daju osjećaj sitosti, što znači da ćete manje i pojesti.

CRVENO MESO: Vjerovatno ne možete zamisli crveno meso kao dijetalnu hranu, ali istraživanja sprovedena na ženama koje su jele crveno meso pokazala su kako su one izgubile više kilograma nego žene koje ga nisu jele. Razlog tome je velika količina proteina u njemu koji pomažu u održavanju mišićne mase koju, naravno, i vi treba da održavate vježbanjem.

CIMET: Ovaj jednostavan i potcijenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem od jedne četvrtine do dvije kašičice cimeta svaki dan možete sniziti šećer u krvi i holesterol za čak 10 do 20 odsto.

BADEM: Prva pomisao na orašaste plodove jest da su masni i da debljaju.

Orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci - jesu kalorični, ali isto tako vrlo hranjivi i efektni u borbi protiv holesterola i triglicerida, ali i daju mnogo energije.

Detoks sok

Sastojci:

150-200 g svježe cvekle

100 ml soka od jabuke

100 ml soka od narandže

1 stabljika celera (za posluživanje)

Priprema:

Cveklu ogulite, naribajte i dobro iscijedite sok. Iscijeđeni sok ulijte u čaše, dodajte sok od jabuke i narandže, pa promiješajte. Ukrasite celerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije