Hrana i piće

Vrhunski kuvari u Sarajevu

Vrhunski kuvari u Sarajevu
Vrhunski kuvari u Sarajevu

SARAJEVO - Treći international Sarajevo Gastronomy festival "Bosanski dukat 2014", koji će sutra početi u sarajevskom hotelu "Holiday", okupiće oko 120 učesnika, od kojih 85 kuvara - takmičara.

Festival organizuje Udruženje gastronoma "Gastro kutak" iz Sarajeva, kojem je prvenstveni cilj promovisati domaću gastro ponudu, prehrambenu i vinsku industriju, kao i proizvode uopšteno (mliječne, mesne, pekarske...).

- Dosad su prijavljeni učesnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Rumunije, Italije, Ukrajine, Turske, Austrije i BiH - istakli su danas članovi Organizacionog odbora Festivala na konferenciji za novinare.

Vještine kuhara, koji će se takmičiti u dvije kategorije, bodovaće stručni žiri sastavljan od vrhunskih kuhara, gastronima i poznavaoca kulinarskih umijeća iz BiH i inostranstva, a predsjednik žirija je Iztok Legat iz Slovenije, inače počasni član Svjetske kuharske asocijacije.

Legat je kazao da će takmičenje biti organizovano u dvije kategorije - vegeterijansko jelo i jelo od pastrmke. Takođe, kako je dodao, biće održano takmičenje u poslastičarstvu i artistici.

Član Organizacionog odbora ovogodišnjeg festivala "Bosanski dukat" Slobodan Kakuča najavio je da je uvedena nova disciplina takmičenja predviđena za učenike ugostiteljskih škola, čime će biti unaprijeđena i obogaćena gastro kultura na ovim prostorima. Najavio je da su u tom dijelu takmičenja već prijavljene srednje škole iz BiH, Srbije i Makedonije.

I ove godine „Bosanski dukat“ će ugostiti domaće vinare, a predviđena je i promocija Vinske ceste Hercegovine. Njima će se pridružiti domaći proizvođači sira, mesnih i pekarskih proizvoda, kao i renomirane slastičarne sa svojim delicijama.

Svečano otvorenje manifestacije „Bosanski dukat“ predviđeno je za 29. novembar u 15 sati u hotelu Holiday, a ulaz je će biti slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije