Jet set

Pikaso - genije okrutnosti

Pikaso - genije okrutnosti
Pikaso - genije okrutnosti

KAN - Unuka slavnog Pabla Pikasa, gospođa Marina Pikaso, uznemirila je ovih dana kolekcionare i aukcijske kuće, jer želi da proda dio zaostavštine svog djeda, koji je naslijedila.

Marina Pikaso je kćerka Paola, prvog Pikasovog sina, i ruske balerine Olge Kohlove. Međutim, u intervjuu za američke medije ona je otkrila da je njen djed bio jako okrutan. Njen poniženi otac Paulo radio je kao Pikasov vozač, a nerijetko ga je molio da mu plati ono što je zaradio. Takođe se prisjeća da su brat i ona dijelili jabuku za večeru.

Kada bi Pikaso pristao da ih primi, djeca su bila prestravljena od njegove vike na sina, kojeg je ponižavao u svakoj prilici:

"Nesposoban si da izdržavaš svoju djecu.  Nesposoban si da živiš. Ništa ne znaš da radiš jer si drugorazredan i to ćeš zauvijek ostati", prisjeća se Marina Pikasovih uvreda upućenih njenom ocu.

"Kad čujem kako svi o Pikasu govore kao o geniju, ja pomislim: 'Da, genije okrutnosti'", kaže Marina Pikaso. Ističe da je on nanio najveću štetu njenom ocu, kojem je još u ranom djetinjstvu rekao da neće naslijediti ništa od njega.

"Moj otac je rođen i proveo život u njegovoj tiraniji. Zapravo, to ga je i odvelo u smrt jer se osjećao iznevjereno, razočarano, poniženo. Uništeno", kaže Marina. Međutim, ona priznaje da što je Pikaso više odbacivao svoju porodicu, neki njeni članovi su sve više žudjeli za njegovim priznanjem. Marina je to nazvala Pikasov virus.

Ona je jedna od rijetkih koji su prozreli umjetnika i počela je da ga posmatra drugim očima. Jedno vrijeme je o njemu mislila kao o vampiru, koji crpi krv svojih ukućana i njome potpisuje svoja djela. Njen brat Pablito je bio skoro opsjednut svojim djedom. Svega četiri dana nakon Pikasove sahrane Marina je pronašla tijelo svog brata, koji se pokušao ubiti popivši varkinu. Umro je tri mjeseca kasnije na odjelu intenzivne njege. Njen otac je umro dvije godine kasnije uništen alkoholom. A Marina je i danas uvjerena da ih je Pikasova okrutnost odvela u smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije