Kuća i vrt

Evo kako se riješiti ustajalog mirisa u kući

Evo kako se riješiti ustajalog mirisa u kući
Foto: Pixnio | Evo kako se riješiti ustajalog mirisa u kući

​"Krstarica" donosi nekoliko lakih i brzih trikova kako na ekonomičan način održavati čist i lijep miris u stanu – i to bez spreja za osvježenje.

Dakle, za početak otvorite prozor i pustite malo svježeg vazduha i pokušajte to činiti nekoliko puta dnevno.

Naravno, to dosta zavisi o vremenskim uslovima i godišnjim dobima, ali i zimi je poželjno barem nakratko otvoriti prozore.

Prije korištenja bilo kakvih mirisa u kući ili stanu, pobrinite se da je vazduh svjež.

Zatim stvorite prirodne mirise koji će automatski osvježiti vazduh i namirisati cijelu prostoriju. Aromatične sastojke "prokuhajte" na šporetu.

U lonac s vodom možete dodati bilje, začine poput cimeta, klinčića, vanilije, muškatnog oraščića i kore citrusa (limun, grejp, limeta, narandža).

Pustiti da krčka na najnižoj temperaturi dok ne pusti sve mirise.

Kore citrusa su fantastične u borbi protiv mirisa kante za smeće - naribajte je na dno kante ili vrećice prije nego što napunite kantu i primijetićete razliku.

Poznati su pozitivni učinci sode bikarbone na kompletno održavanje domaćinstva, ali ona može biti odličan neutralizator mirisa, a u ovom slučaju i osvježivač zbog poznatih učinaka upijanja neugodnih mirisa.

Ovo je vrlo jednostavna, ali i vrlo učinkovita kombinacija sode i limuna, jer dok soda bikarbona upija mirise, limun daje vazduhu osvježavajući citrusni miris.

Za ovaj prirodni osvježivač kuće, potrebna vam je tegla s poklopcem, šoljica sode bikarbone i jedan limun srednje veličine.

Potrebno je nožem ili oštrim dijelom škara izbušiti poklopac tegle i u nju usuti šoljicu sode bikarbone, oguliti limun i njegovu koru narezati na komadiće te dodati.

Ovaj "osvježivač" možete postaviti svugdje gdje ima neugodnih mirisa, a možete ih napraviti više i kombinovati s drugim citrusima.

Takođe, ako želite osvježiti tepihe u kući, samo nekoliko sati prije usisavanja pospite malo sode bikarbone i neutralizovaćete sve naslage.

Ako ste ikada bili na opuštajućoj masaži, onda znate koliko eterična ulja mogu probuditi sva čula i opustiti nas, kao i prepustiti koži da upije sve one predivne mirise koji nas čine svježima i ekstatičnima.

Takođe, difuzori za osvježavanje prostorija u koje se dodaju eterična ulja danas su dostupni u gotovo svim bolje opremljenim prodavnicama po pristupačnim cijenama.

Teško je postići pravu mjeru u kombinaciji eteričnih ulja da bude ugodna i osvježavajuća. Zato postoji jednostavan recept kako da vaša kuća uvijek miriše ugodno i čisto uz kombinaciju eteričnih ulja koja će vas ujedno i opustiti.

Pomiješajte dvije kašićice ulja lavande i dvije kašičice ulja limete. Najbolje bi bilo pomiješana ulja ostaviti par dana da odstoje kako bi se savršeno sjedinila pa ih i oko 100ml alkohola dodati u sprej bočicu.

Ovom mješavinom povremeno pošpricajte zavjese ili tepihe i vaša će kuća u hodniku mirisati svježe. Nekoliko kapi ove mješavine možete i poprskati po filteru klima uređaja.

Ponekad neugodni mirisi koji se šire po kući dolaze od uređaja za čišćenje i pranje, vjerovali ili ne, a to je posebno prisutno kod mašina za pranje posuđa i veš mašina. Srećom, neke mašine sadrže automatske programe za samočišćenje, a uz njih ne morate razmišljati o neugodnim mirisima.

Ali, kako bi vaša kuća lijepo mirisala, povremeno ulijte mješavinu sode bikarbone i octa i pustite praznu mašinu na najjaču temperaturu. Na taj način će se dezinfikovati i neutralizovati sve što može doći iz mašine.

Prije nego što posegnete za vještačkim osvježivačima prostorija, koji zbog hemijskih para često imaju negativan učinak, pokušajte pomoću ovih savjeta unijeti svježinu u prostor u kojem živite na potpuno prirodan način. Bićete zadovoljni, prenosi "N1".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije