Kuća i vrt

Kako da vam svježe cvijeće u vazi potraje duže?

Kako da vam svježe cvijeće u vazi potraje duže?
Foto: Pixabay | Kako da vam svježe cvijće u vazi potraje duže?

Nema ljepšeg ukrasa trpezarijskog stola od svježeg cvijeća u vazi. Razumno, želite da ta ljepota potraje što je duže moguće, jer ako, nemate baštu iz koje berete svoje cvijeće, ono sa pijace se ne isplati kupovati baš često. A da se estetika enterijera ne bi žrtvovala zarad uštede, evo nekoliko korisnih savjeta koji će vašim lalama, narcisima i ružama produžiti život u vazi.

Prije nego što vazu napunite vodom, potrebno je oprati je toplom vodom i pustiti da se prirodno osuši.

Količina vode koju ćete sipati zavisi od cvijeća koje imate. Ako je to ruža, ona zahtjeva više vode, kao i jorgovan, a ako je lala onda polovina vaze.

Nakon toga slijedi važan korak - skraćivanje stabiljke. Za to koristite oštre baštenske makaze ili dobro naoštren nož i sijecite stabiljke pod uglom - tako će bolje upiti vodu. Skraćivanje se ponavlja na svakih nekoliko dana.

Nakon što se cvijet skrati, potrebno je orezati listove koji se nalaze ispod površine vode. Osim što će buket izgledati ljepše, orezivanje će sprečiti pojavu bakterija koje mogu nastati pri dodiru listova i vode. Pre nego što se cveće stavi u vodu, preporučljivo je da ona odstoji neko vrijeme da bi se temperatura prilagodila sobnoj.

Voda se mijenja na svaka dva do tri dana, a napomena važna je i da se cijela vaza pere. Čim primjetite da je neki list završio u vodi - mijenjajte je.

Pored različitih vrsta prihrana za cvijeće koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, za očuvanje buketa mogu se iskoristiti i proizvodi koji se već nalaze u većini domaćinstava, prenosi ona.rs.

Prihrana se može napraviti kod kuće: potrebno je pomiješati kašičicu šećera, kašičicu običnog izbjeljivača koji se koristi u domaćinstvu i dvije kašičice limunovog soka.

A ako vam se to čini zahtjevnim problem će spriječiti i jedan metalni novčić - počeće da ispušta kiselinu koja će usporiti rascvjetavanje, pa će cvijet duže trajati. Za bolji rezultat, u istu vodu se može dodati i kocka šećera.

Kao prihrana mogu poslužiti još neke stvari - na primjer malo soli, soda bikarbona, četvrtina kašičice izbjeljivača za veš, tableta multivitamina ili nekoliko kapi votke. Ovim ćete ubiti bakterije i u vodi.  

Čak 10 dana možete produžiti trajanje buketa ukoliko rastvorite tri kašike šećera i dvije kašike alkoholnog sirćeta u litar tople vode. U ovu smjesu stavite buket tako da stabljike budu prekrivene sedam do 10 centimetara.

Možda najlakši način kako cvijeće u vazi duže da traje jeste da ga jednostavno naprskate lakom za kosu - zasigurno će sačuvati svoju ljepotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije